Kira artış oranına sınır: Bir önceki yılın yüzde 25'ini geçemeyecek

Adalet Bakanı Bozdağ, 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde artışın bir önceki yılın yüzde 25'ini geçemeyeceğini açıkladı.

Kira artış oranına sınır: Bir önceki yılın yüzde 25'ini geçemeyecek

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre; enflasyon mayıs ayında aylık bazda yüzde 2,98 artarken, yıllık enflasyon yüzde 69,97'den yüzde 73,50'e yükseldi.

Bağımsız akademisyen ve ekonomistlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise, mayıs ayında aylık enflasyonu yüzde 5,46, yıllık enflasyonu yüzde 160,76 olarak açıklamıştı.

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Haziran ayı kira artış oranı yüzde 39,33 oldu. Enflasyonun artışı ile birlikte kira artışları yeni bir krize neden olurken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Borçlar Kanunu'nda konu hakkında yapılacak düzenlemeyi kamuoyuna duyurdu.

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ, KİRA ARTIŞ ORANINA GETİRİLEN SINIRI AÇIKLADI

Adalet Bakanı Bozdağ, Borçlar Kanunu üzerinden yapılacak kira düzenlemesi hakkında konuştu.

Bozdağ, “Konut kiralarında, 1 Temmuz 2023'e kadar yenilecek kira sözleşmelerinde bir önceki seneki kiranın yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde bir düzenleme getiriyoruz. Üzerindeki artışlar geçerli olmayacak.'' dedi.

Bakan Bozdağ'ın açıklamaları şöyle oldu:

"Yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu'na Adalet Komisyonu'nda eklenecek.

AK Parti grubu, MHP grubu orada teklif verecek ve oraya eklenecektir. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor. Bunun üzerinde yapılacak artışların geçerli olmadığı açıkça ifade ediliyor.

Bu düzenlemeyi yaparken geçici olmasına özellikle önem verdik. Geçici bir düzenleme. Bu düzenlemede, kiracı ve sahibinin hukukuna halel vermeden ikisinin de belli bir fedakarlıkta bir noktada durmasına da özen gösterdik. Umarım beklentileri karşılar. Umarım beklediğimiz sonuçları doğurur."

Etiketler
Adalet Bakanı Temmuz