Fiat Doblo Türkiye'den çekildi!

22 yıldır Türkiye’de üretilen Fiat Doblo, araçlarının yeni modelinin üretimi İspanya’daki Vigo fabrikasında yapacak.

Fiat Doblo Türkiye'den çekildi!

Stellantis Grubu, Tofaş’ın Bursa fabrikasında üretilen yeni Fiat Doblo modelinin üretimini İspanya'daki Vigo fabrikasında üretme kararı aldı.

Tofaş’ın Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında, ''Diğer taraftan, 23 Ekim 2020 tarihli şirketimiz özel durum açıklamasında 2022 yılı sonuna kadar Tofaş fabrikasında devam edeceği açıklanan mevcut Fiat Doblo modelinin üretiminin ihracat pazarlarından gelen talep doğrultusunda Türkiye, Kuzey Amerika, Kanada, Orta Doğu ve Afrika için 2023 yıl sonuna kadar uzatılması dahil, Tofaş fabrikasında üretilecek yeni ürünler konusundaki çalışmalar ve değerlendirmeler devam etmekte olup, kesinleşen önemli bilgiler kamuoyu ile paylaşılacaktır'' denildi.

TOFAŞ HİSSELERİ GERİLEDİ

Doblo, Tofaş’ın ihracat ağırlıklı iş modeline geçmesini sağlamıştı. Şirketin hisseleri Doblo yerine üretime hangi modelin alınacağının belirlenmemesi nedeniyle sert geriledi.

YILLIK 40 BİN ARAÇ ÜRETİLİYORDU

2000 yılından beri Bursa'da üretimi yapılan hafif ticari araç Doblo, bugüne kadar toplam 2 milyon adetten fazla üretildi. Fiat, Bursa'da yıllık 40 bin adedin üzerinde Doblo üretiyor.

HENÜZ ANLAŞMADIĞI KONUŞULUYOR

Fiat Doblo üretiminin Türkiye’den İspanya’ya kayması konusunda yapılan resmi açıklamaların ardından Tofaş’ın Bursa’da Doblo’dan doğacak kapasite boşluğunu ne şekilde değerlendireceği merak konusu oldu.

Konuyla ilgili Dünya'da Aysel Yücel'in sorularını yanıtlayan Tofaş yetkilileri, Doblo üretiminin İspanya’ya kaymasını Stellantis grubu için önemli bir sinerji fırsatı olarak değerlendirirken, Doblo yerine hangi modelin üretileceği konusunda ise açıklama yapmaktan kaçındı. Tofaş, KAP’a yaptığı açıklamada Bursa’daki fabrikada üretilecek yeni ürünler konusundaki çalışmaların ve değerlendirmelerin devam ettiğini belirtiyor. DÜNYA’nın Tofaş’a yakın sanayi çevrelerinden edindiği bilgiye göre de Stellantis ile Koç Holding arasında görüşmeler devam ediyor ve henüz yeni bir projede uzlaşı sağlanmamış. Bazı sektör temsilcileri, henüz netleşmiş bir durum olmamasını Türk otomotiv sanayisi için bir kayıp olarak değerlendiriyor. Çünkü üzerinde anlaşma sağlanan ve imzaların atıldığı bir modelin üretimine başlanması en az 1,5 yıl sürüyor.

SEKTÖR İÇİN BÜYÜK KAYIP

Tofaş’ın Doblo üretimini Türkiye, Kuzey Amerika, Kanada, Ortadoğu ve Afrika için 2023 yılsonuna kadar uzatma talebi de yeni bir model konusunda anlaşma sağlanmamış olmasına bağlanıyor. Bazı tedarik sanayi çevrelerinde de Bursa’dan İspanya’ya kayan Doblo yerine yeni bir modelin gelmeyeceği yönünde endişeler var. Ancak, sektörü temsil eden bazı kaynaklar, Stellantis’in en yüksek teknolojiye sahip fabrikalarından biri olan, kendisinin de yüzde 50 ortak olduğu Bursa’daki tesiste kapasite boşluğuna izin vermeyeceğini, mutlaka yeni bir modelin üretimini Türkiye’ye kaydıracağını belirtiyor.

Etiketler
İspanya Türkiye