Eski futbolcu da dosyada: Fındık kralına tefecilik suçlaması

Tefecilik yaptıkları gerekçesi ile haklarında dava açılan 42 kişiye yönelik yargılama başladı. Sanıklar arasında ‘fındık kralı’ olarak da bilinen eski Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Cemil Yahşi ve eski futbolcu Güven Varol da var.

Eski futbolcu da dosyada: Fındık kralına tefecilik suçlaması

İstanbul Anadolu 44. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan dava dosyasının gerisinde, mağdurların savcılık ve emniyete yaptıkları şikâyetler yer alıyor. Nakit para ihtiyaçları için faizle para alma yoluna giden kişiler, dava dosyasına göre, içine girdikleri girdaptan bir daha çıkamamış.

Halk TV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre şikayetçilerden kimi, bir tefeciden aldığı ödemeyi kapatmak için başka bir tefeciye yakasını kaptırırken, kimi ise sahibi olduğu değerli gayrimenkulleri kaptırdı. Tefecilik dosyalarında sıkça görüldüğü gibi, teminat olarak alınan çek veya senetler de çoğu zaman, ödemenin tamamı yapılsa dahi, bir süre sonra işleme konularak icra takiplerine konu edilmiş.

VERGİ DAİRESİ DE DOSYADA TARAF

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın da ‘suçtan zarar gören’ olarak yer aldığı dosyada 42 kişi sanık listesinde.

Fındık ticaretinde 80 yıllık geçmişi bulunan Yahşi Tarım’ın da sahibi olan Fatsa Ticaret Borsası eski başkanı Cemil Yahşi (64), oğulları Bilal Can Yahşi (34), Fatih Cenk Yahşi (30), Cemil Yahşi’nin kardeşi İrfan Yahşi (65) ile bu kişinin çocukları Elif Yahşi (31) ve İsmail Yahşi’nin (38) yanı sıra, Mersin İdmanyurdu Spor’un eski futbolcusu Güven Varol (41), İbrahim Karaduman (44), eşi Yasemin Karaduman (42), Bayram Kaniş (52), kardeşi Sultan Kaniş (57), faktöring firması sahibi Ekrem Resuloğlu (59), Abdullah Çalık (52), İsmet Serkan Gökhan (40), İnan İzci (43), müteahhit Osman Ekşi (50) ve emlakçı Ali Sinan Mutlu (48) da sanıklar arasında yer aldı.

135 BİN LİRAYA KARŞILIK 81 BİN LİRA FAİZ

Küçükköylü kardeşler ve anneleri, faiz ödemelerini yapmakta zorlanınca bu kez İbrahim Karaduman’dan aylık yüzde 4 faizle 135 bin TL borç aldı. Bu paraya karşılık da Göztepe’deki bir daireye 400 bin liralık ipotek konuldu.

135 bin liraya karşı Karaduman’a 81 bin liralık faiz ödemesi yapıldı. Tefecilerden kurtulmak isteyen Küçükköylüler, bankalardan kredi almaya çalıştı. Deniz K. Papadopoulos bin bankadan 1,7 milyon lira kredi çekti. Bu para ile Cemil Yahşi’nin 360 bin dolarlık ana parası ile Karaduman’ın 135 bin lirası ödendi.

ELİNDEKİ SENETLE DAİREYE HACİZ KOYDU

Ancak bir kez tefecilere yakayı kaptıran ailenin işleri bir türlü yoluna girmedi. 5 Nisan 2013’te Karaduman’dan 126 bin TL borç para alındı. Bu paraya karşılık Kadıköy Caddebostan’daki bir daireye 750 bin liralık ipotek konuldu. Cemil Yahşi’den 350 bin dolar daha borç alındı.

Bu paranın yıllık faizi yüzde 30 olarak belirlendi. 350 bin dolara karşı 105 bin dolar faiz ödemesi yapıldı. Faiz paraları Cemil Yahşi’nin yeğeni İsmail Yahşi’ye elden yapıldı. 350 bin dolarlık paraya karşılık bir daireye 800 bin liralık ipotek konuldu. Ayrıca Deniz K. Papadopoulos da 550 bin dolarlık teminat senedi verdi. Yahşi’den aldıkları parayı ödemekte zorlanan aile bu kez, faktöring firması sahibi Ekrem Resuloğlu’ndan 150 bin dolar aldı. Alınan bu para Cemil Yahşi’ye ana para ödemesi olarak verildi. Yahşi, kalan paranın ödemeleri aksayınca elindeki 550 bin dolarlık senedi işleme koydu. Papadopoulos’un Bağdat Caddesi’ndeki dairesine haciz konuldu. Çaresiz kalan aile bu kez başka tefecilerden para alarak Yahşi’ye olan borçları kapattı. Böylece haciz işlemi ortadan kalktı.

'TEFECİLİK DEĞİL, YATIRIM YAPTIK'

Davanın görüldüğü Anadolu 44. Asliye Ceza Mahkemesi’nde savunmaları alınan sanıklar ise suçlamaları kabul etmedi. Fındık tüccarı olduğunu söyleyen Cemil Yahşi, Banu Küçükköylü’den yatırım amaçlı gayrimenkul aldığını söyledi.

Futbolcu Güven Varol ise, “Dosyadaki tefecilik suçu ile herhangi bir ilgim yok” dedi. Sanık Bayram Kandiş ise, Banu Küçükköklü ile annesini ölümle tehdit etmediğini, kendisinden şikâyetçi olan Yıldıray Kabadayı ile ilgili ise “Borcunu ödemesini istedim. Aramızda arbede çıktı.

Müştekinin yanındaki bir kişi, ağabeyim Sultan Kandiş’i bıçakladı. Bizim silah zoru ile müştekiyi götürmeye ilişkin bir eylemimiz olmadı” dedi. Dosya kapsamında 4 ayı aşkın tutuklu kalan İbrahim Karaduman ise, kimseye faizle para vermediğini, Özgür Bula ila aralarında ticari anlaşmazlık çıktığını belirtti.

Etiketler
Borsa Futbol Fatsa