'Kaybettiğiniz 2 bin lira maaşınız nereye gitti?'

Karar yazarı İbrahim Kahveci, resmi verilerden yola çıkarak bugün 6-8 bin lira maaş alan bir kişinin, aslında 8-10 bin lira kazanması gerektiğini söyledi. "Kaybettiğiniz 2 bin lira maaşınız nereye mi gitti? Patronlara" ifadesini kullandı.

'Kaybettiğiniz 2 bin lira maaşınız nereye gitti?'

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) içinde ücret ödemelerinin payının yüzde 31,1'den yüzde 26,6'ya gerilediğini söyledi.

Çalışan kesimin ortalama gelirinin de yüzde 30,6 gerilediğini ifade eden Kahveci, şöyle devam etti:

"GSYH verilerine göre 2016 yılında çalışan başına düşen ücret geliri 2.556TL’den 2022 yılında 7.487TL’ye gelmiş. Oysa olması gereken tutar 9.779 TL. Yani ortalama ücrete göre söylüyorum 6-8 bin lira maaş alıyorsanız aslında 8-10 bin lira almalıydınız. Gitti 2 bin liranız.

Tabi bu hesapları TÜİK’in resmi enflasyonuna göre yapıyoruz.

Kaybettiğiniz 2 bin lira maaşınız nereye mi gitti? Patronlara...

ISO-500 verileri gösteriyor ki; 2021 yılında ücretler yüzde 33 artarken karlar yüzde 150 artış göstermiş. Ama ben ekleyeyim: Asıl kar artışı 2022 yılında yaşanıyor: Ve asıl ücret baskısı da yine bu yıl yaşanıyor. Halka açık şirketlerin faaliyet karlılığının yılın ilk çeyreğinde yüzde 300’den fazla arttığını şimdiden not düşelim.

Kısaca bütün sistem fakirlik üzerine kurulmuş durumda. Hem kamuda hem de özel sektörde fakirden alıp zengine veren bir politik ortaklık yaşanıyor.

Ama burada bir ayrıntıya dikkat çekmek isterim: Bu politikaya en fazla itiraz etmesi gereken kesim en yüksek politik desteği veren kesim oluyor. Yani fakirliği ve yoksulluğu bilerek istemek ve desteklemek başka bir şey olsa gerek.

Sanırım bu durumun sosyolojik olduğu kadar psikolojik analizi de önem arz ediyor. Aksi halde ülke olarak bu yokoluştan kurtulamayız."

Etiketler
İbrahim Kahveci