'Şirketler yeni delice ekonomi uygulamalarına karşı kendilerini koruyucu önlem alıyorlar'

Bankaların karlarındaki artışı hatırlatan İbrahim Kahveci, faiz makasının açıldığını ve yoksul yurttaşlar enflasyon altında ezilirken firmaların maliyet artışından kendilerini zamlarla koruduğunu yazdı.

'Şirketler yeni delice ekonomi uygulamalarına karşı kendilerini koruyucu önlem alıyorlar'

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faiz sebep, enflasyon sonuç" ekonomi modelininin Eylül ayından bu yana enflasyonda yarattığı fahiş artış üzerine tartışmalar sürerken bankaların faiz karları yeniden gündemde.

Türkiye İstatistik Kurumu'na göre yıllık enflasyın Nisan ayında yüzde 69,97'ye yükselirken yurttaşlar geçinebilmek için borçlanmak amacıyla bankaların kapısını çalışıyor.

İBRAHİM KAHVECİ BANKALARIN KARLARINI HATIRLATTI

Karar yazarı İbrahim Kahveci bugünkü yazısında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre bankaların ilk üç aylık kâr/zarar tablosunu paylaşarak değerlendirmelerde bulundu.

'Şirketler yeni delice ekonomi uygulamalarına karşı kendilerini koruyucu önlem alıyorlar' - Resim : 1

"Bankalar tasarruf sahiplerine verdiklerini yüzde 40 artırırken, bu paradan kredi kullandırdıklarından yüzde 80 üzerinde para almışlar. Yani faiz makası açılmış..." diyen ibrahim Kahveci, "Koç Holding bilançosundan söyleyeyim: Koç Holding 03/20’de 32.195 milyon liralık hasılatından 7.083 milyon lira ile %22 brüt kâr elde ediyordu. 03/22’de ise 124.772 milyon liralık hasılatından 33.275 milyon lira ile %26,7 brüt kâr elde etmiş. Sakın hemen Koç diye saldırmayın. Şirketlerin bir çoğunda bu oranlar çok ama çok daha yüksek. Hatta irili-ufaklı nerede ise bütün şirketler zam üstüne zam yapmışlar." hatırlatmasıyla şirketlerin neden bu kadar zam yapmak durumunda kaldığı sorusunu yöneltti.

Şirketlerin enflasyon artışında varlıklarını korumak durumunda kalmak için tedbirler aldığını ifade eden ibrahim Kahveci finansel giderlerin artışına vurgu yaptı.

İbrahim Kahveci, "Şirketler batmamak ve yeni delice ekonomi uygulamalarına karşı kendilerini koruyucu önlem alıyorlar. Ama çalışanlar ve dar gelirlilerin yapacak bir şeyi yok... Onlar seçim sandığını beklemek zorunda... Çünkü kendilerini ancak orada korumaya alabilirler... Ya da biz fakirliği sevdik, devam da diyebilirler.
Ama bugün zengini seven, zengine kapıları açan bir ekonomik model uygulanıyor ve fakirler de sadece seyredip duruyor." diyerek yoksul yurttaşların sistemin içinde daha fazla sorun yaşadığını da vurguladı.

İBRAHİM KAHVECİ'NİN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
İbrahim Kahveci Enflasyon Faiz Uygulama