Kira zamlarında enflasyon krizi: 'En iyi ihtimalle iki katına çıkacak'

12 aylık TÜFE ortalaması ile hesaplanan kira zam oranı yüzde 34,46'ya yükseldi. Karar yazarı Oğuz Demir enflasyondaki artış ile birlikte mevcut kiracılar için dahi bu oranın iki katına çıkacağını ifade etti.

Kira zamlarında enflasyon krizi: 'En iyi ihtimalle iki katına çıkacak'

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon yüzde 69,97 olurken, bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise enflasyonu yüzde %156,86'ya ulaştığını duyurdu.

Bu rakamlar kısa sürede kira artış oranlarına da yansıdı. Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın akabinde açıklanan 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ortalaması ile hesaplanırken Nisan ayı enflasyon verilerine göre bu oran Mayıs ayında %34,46 olarak hesaplandı.

KİRA ZAMLARINDA ENFLASYON ETKİSİ

Karar yazarı Oğuz Demir, enflasyon ile birlikte konut ve emlak sektörlerini değerlendirdiği yazısında enflasyondaki yükselişin süreceğini belirtti.

Oğuz Demir, "Enflasyonun yüzde 70 olduğu bir ortamda kira artışlarının üst limitini belirleyen 12 aylık TÜFE artış ortalaması ise yüzde 34 oldu. Özellikle kira geliri ile geçinen vatandaşlarımız için bu da haklı bir serzeniş idi. Ancak madalyonun bir de ters yüzü var. Eylül ayına geldiğimizde durum tam tersine dönecek. Enflasyonda baz etkisi ile her şey aynı devam ederse ancak biraz gevşeme görmeye başlayacağız. Siz gevşeme dediğime de bakmayın bu arada. Eylül’de yüzde 90-100 arası bir enflasyon olma ihtimali yüksek. Ardından yılsonunda biraz gevşeme ile yüzde 70’lerde yılı kapatma olasılığımız da yine oldukça yüksek." ifadeleriyle rakamlardaki çarpıcı gerçeği hatırlattı.

Oğuz Demir, "Kira limitini belirleyen 12 aylık ortalama TÜFE artışı yüzde 100’ün üzerine çıkacak. Yani maaşlar yüzde 60-70 bandında artarken mevcut kiracı için de kiralar en iyi ihtimalle iki katına çıkacak. Gördüğünüz üzere dengeler tamamen bozulmuş durumda ve daha da bozulacak. Nedeni ise ne ev sahipleri ne de kiracılar! Asıl neden ise üç haneye doğru giden ve hükümetin de sadece bu gidişatı izlediği yüksek enflasyon ortamı. Zamanı değişse de gördüğünüz üzere hepimizi mağdur ediyor bu enflasyon." ifadelerini kullandı.

OĞUZ DEMİR'İN YAZSIZISIN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Kiracı Enflasyon