'Bu kadar çok ve büyük yanlış bilinçsiz yapılamaz' diyen Kahveci'den AKP'ye önemli hatırlatmalar

AKP'nin ekonomikk yönetimini eleştiren Karar yazarı İbrahim Kahveci, toplumun ülkede giderek artan krize sessiz kaldığını savunarak "Oturduğu evi yanarken yangını alkışlamak da nedir? Biz bu hale nasıl geldik?" sorusunu yöneltti.

'Bu kadar çok ve büyük yanlış bilinçsiz yapılamaz' diyen Kahveci'den AKP'ye önemli hatırlatmalar

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon yüzde 61,14 olurken, bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise enflasyonu yüzde 142.63'e ulaştığını duyurdu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın ekonomi kararlarına müdahale olduğu gerekçesiyle eleştirilen "Faiz sebep, enflasyon sonuç" çıkışının ardından Eylül ayından itibaren 5 ay boyunca gerçekleştirilen faiz indirimi kararlarıyla birlikte dolar 7 lira 20 kuruş seviyesinden 18 liraya kadar yükselirken ancak 15 liranın altında; 14 lira 77 kuruş seviyesinde tutunabildi. Bu durum Türk lirasındaki değer kaubının boyutunu da ortaya koydu.

Karar yazarı İbrahim Kahveci ice ekonomik verileri hatırlattığı yazısında ekonomik krizin boyutunu artıran hataların bilinçli olarak yapılabileceği uyarısında bulundu.

Kahveci faiz hakkında gelişmelere yaptığı atıfta, "Faizi düşüreceğiz diye çıkılan yolda faizleri yükselten nasıl bir yönetim olabilir ki? Faizcilere karşıyım deyip bankaların karını 9,2 milyar liradan 40,0 milyar liraya kim nasıl çıkartmayı başarabilir? (Ocak-Şubat 2021/2022) IMF’nin bile “kendi ülkende, kendi vatandaşından kendi paranla borçlanacaksın” dediği kuralı bozup; iç borçlanmayı dahi ABD dolarına kim, neden çevirdi?" ifadeleriyle alınan kararlardaki sorunlara da dikkat çekti.

"Bakınız yukarıda sayamadığım daha sayısız örnek mevcut. 2018’den beri defalarca söylediğim bir söz vardır: “Bakkal çırağını bile getirseydiniz bu kadar hata yapamazdı. Bu kadar çok ve büyük yanlış bilinçsiz yapılamaz; nasıl ve neden acaba?” diye soran ve müteaahhitlerin ve yap-işlet-devret modeli ile yapılan köprü, otoyol gibi yatırımların döviz garantisinin ödendiğini de hatırlatan İbrahim Kahveci yazısını şöyle sürdürdü:

"İki temel noktaya dikkat çekelim

1- Bu kadar büyük yanlışlar neden ve nasıl oluyor da toplum tarafından yeterli tepkiyi çekmiyor

2- Bu kadar büyük yanlış bilinçsiz yapılamayacağına göre arka planda ne oluyor?

Oturduğu evi yanarken yangını alkışlamak da nedir? Biz bu hale nasıl geldik?"

İBRAHİM KAHVECİ'NİN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
İbrahim Kahveci Rize