Alaattin Aktaş, kur korumalı mevduattaki tehlikeyi açıkladı: Bugünkü ekonomik olumsuzluklar hiç kalır

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, kur korumalı mevduata (KKM) ilişkin uyarılarda bulundu. Aktaş, ''Uygulamanın sona erdiği zaman yaşanması çok muhtemel dövize hücumun yaratacağı tahribatın yanında bugünkü ekonomik olumsuzluklar hiç kalır'' dedi.

Alaattin Aktaş, kur korumalı mevduattaki tehlikeyi açıkladı: Bugünkü ekonomik olumsuzluklar hiç kalır

Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu’nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda verdiği bilgiye göre, 8 Nisan itibarıyla KKM’deki toplam tutar 750 milyar liraya ulaştı. Bu tutarın 363 milyarı TL cinsinden açılan hesaplardan, 387 milyarı DTH dönüşümlü hesaplardan oluşuyor.

Kur korumalı mevduata ilişkin, 'Ekonominin temeline yerleştirilen dinamit!' başlıklı yazısında yer veren Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, ''Söz konusu uygulamanın sona erdiği zaman yaşanması çok muhtemel dövize hücumun yaratacağı tahribatın yanında bugünkü ekonomik olumsuzluklar hiç kalır. Uygulamanın Anayasa’ya aykırılığı ve servet transferi yönü tabii ki her zaman için sorun. Ama örneğin bütçeden ve Merkez Bankası’ndan yapılan ödemelerin ekonomiye verdiği zarar, o gün geldiğinde yaşanacakların yanında çok önemsiz kalacak'' dedi.

''KIZILCA KIYAMET UYGULAMA BİTTİĞİNDE KOPACAK''

Aktaş, ''KKM için 8 Nisan’a kadar TL cinsi hesaplar için Hazine’den 13.2 milyar, DTH dönüşümlü hesaplar için Merkez Bankası’ndan 1.6 milyar olmak üzere toplam 14.8 milyar lira ödeme yapıldı. Aynı tarih itibarıyla 10 bin 765 mükellef için kambiyo karından kaynaklanan 10 milyar 164 milyon lira vergiden de vazgeçildi. Ödenen fark ve vazgeçilen vergi toplamı böylece 25 milyar lirayı buldu. Bu ödemeler Anayasa’ya aykırıdır-değildir, vergiden vazgeçmek gelir transferidir-değildir; bunlar tartışılacak tabii ki. Ama asıl kızılca kıyamet, bir kez daha söyleyelim; uygulama bittiğinde kopacak'' ifadelerine yer verdi.

Etiketler
KKM Uygulama Vize Dünya Gazetesi