CHP'li Karabat, kira fiyatlarındaki fahiş artışa dikkat çekti: Barınma kaosuna adım adım

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, konut krizine dikkat çekti. Karabat, Türkiye'de ortalama kira bedelinin 3 bin 100 TL, İstanbul'da ise bu 6 bin 500 TL olduğunu ifade etti.

CHP'li Karabat, kira fiyatlarındaki fahiş artışa dikkat çekti: Barınma kaosuna adım adım

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Türkiye genelinde kira fiyatlarındaki fahiş artışlara dikkat çekti.

Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan CHP’li Karabat, Türkiye'de ortalama kira bedelinin 3 bin 100 TL, İstanbul'da ise bu 6 bin 500 TL olduğunu ifade etti.

“AKP Hükümeti, gıdadan eğitime, sağlıktan ulaşıma kadar pek çok alanda Türkiye’yi büyük bir çıkmazın içine sürüklüyor” diyen Karabat, yurttaşların kiralık ev dahi bulamadığını belirtti.

Bir an önce önlem alınması gerektiğine dikkat çeken Karabat, “Eğer önlem alınmazsa kiralık ve satılık konut fiyatları kısa sürede 2 katına çıkacak. Ayrıca, yabancılar kontrolsüzce şehirlerin belirli bölümlerinde çoğaldığı için, bunun toplumsal sonuçları da olacak” ifadelerini kullandı.

Karabat’ın açıklaması şöyle:

“Uyarıyorum. Barınma kaosuna adım adım gidiyoruz! Türkiye genelinde ortalama kiralar 3.100 TL’ye çıktı. Esas yıkım ise büyükşehirlerde. İstanbul’da kira fiyatları Türkiye ortalamasının iki katından fazla, 6.500 TL’ye ulaştı.

AKP Hükümeti, gıdadan eğitime, sağlıktan ulaşıma kadar pek çok alanda Türkiye’yi büyük bir çıkmazın içine sürüklüyor. Barınma konusu çok büyük bir toplumsal yıkımın eşiğine gelmiştir. Vatandaşlar, değil satılık, kiralık ev dahi bulamaz durumda.

Son 1 yılda kiralık metrekare fiyatı Muğla’da %223, Antalya’da %166, İstanbul’da %126, Mersin’de %117, Ankara’da %116 arttı. Bu artışlar, AKP’nin öngörüsüz politikaları nedeniyle daha da artacak.

250.000 dolara ev alana vatandaşlık verilerek bu çöküş başladı. Türk lirasındaki değer kaybı ile yabancılar akın akın Türkiye’ye geldi. Şehirlerimizin merkezlerinde hem konut alıyorlar hem de kiralıyorlar. Böyle olunca da piyasada fiyatlar katlanıyor.

'ORTA GELİRLİ İNSANLAR DAHİ ŞEHİR MERKEZLERİNDE YAŞAYAMAZ HALE GELDİ'

AKP, sadece ülkeye döviz gelsin mantığıyla hareket ettiği için vatandaşların barınma haklarının nasıl yok edileceğini umursamadı. Orta gelirli insanlar dahi şehir merkezlerinde yaşayamaz hale geldi.

Aileler, gelirlerinin yarısından fazlasını kiraya ödemek zorunda kalıyor. Hele ki evde tek kişi çalışıyorsa geçinmek artık imkansız. Barınma hakkını dahi koruyamayan basiretsiz bir yönetimle karşı karşıyayız.

Yap-İşlet-Devret projeleri ile yandaşlarına milyarlarca dolar ödemeyi garanti eden AKP, söz konusu vatandaşların barınması ve beslenmesi olunca sus pus oluyor. Döviz sahibi yabancılara verdikleri değerin 10’da birini dahi kendi vatandaşlarına vermiyorlar.

'TOPLUMSAL SONUÇLARI DA OLACAK'

Eğer önlem alınmazsa kiralık ve satılık konut fiyatları kısa sürede 2 katına çıkacak. Ayrıca, yabancılar kontrolsüzce şehirlerin belirli bölümlerinde çoğaldığı için, bunun toplumsal sonuçları da olacak!

AKP kendi vatandaşlarına 3 kuruş maaşla şehrin dış mahallelerinde yaşamayı, her gün 3-4 saat yol gidip yabancılara hizmet etmeyi layık görüyor. Biz ise insanca, eşit ve onurlu yaşamayı vadediyoruz. Söz veriyoruz, yapacağız!”

Etiketler
Türkiye ekonomisi İstanbul Konut Milletvekili