Ekonomist Kerim Rota: Nebati'nin 'Londraya selam vermemiz lazım' derken neyi kastettiği ortaya çıktı

Ekonomist Kerim Rota, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin "Londra'ya selam vermemiz" lazım derken neyi kastettiğinin ortaya çıktığını söyledi. 5.5 yıl $ borçlanmaya yüzde 8.875 tarihi yüksek faiz ödeneceğini söyledi.

Ekonomist Kerim Rota: Nebati'nin 'Londraya selam vermemiz lazım' derken neyi kastettiği ortaya çıktı

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı ve eski bankacı Kerim Rota, Hazine'nin 5,5 yıl vadeli dolar cinsi eurobond ihracında ilk getiri beklentisinin yüzde 8,875 civarı olduğuna dair haberi alıntılayarak bazı değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Nureddin Nebati'nin yeni ekonomi modelini savunurken kullandığı "Biz bu modelden geri adım atmayacağız. Londra'da yeni modelden geri adım atmayacağımıza ikna oldular. Londra'da birtakım görüşmelerimiz oldu, onlara da selam vermemiz lazım. Şu andaki tek problem enflasyon, bunu da halledeceğiz" ifadesini hatırlatan Rota, şunları kaydetti:

'MİLLETİN CEBİNDEN SELAM KOLAY TABİİ'

"Nebati'nin 'Londra'ya selam vermemiz lazım' derken neyi kastettiği ortaya çıktı. 5.5 yıl $ borçlanmaya yüzde 8.875 tarihi yüksek faiz ödeyecek. Faiz sözde yüzde 14, yabancıcıya bu ihraç ile ödeyeceği eşdeğer TL faizi ise yüzde 47. ( 5.5 yıl swap eşleniği) Milletin cebinden selam kolay tabii."

Ekonomist Kerim Rota: Nebati'nin 'Londraya selam vermemiz lazım' derken neyi kastettiği ortaya çıktı - Resim : 1

YENİ EKONOMİ MODELİ HAKKINDA

Yeni ekonomik modelde cari dengenin sağlanmasıyla enflasyonun düşeceğine inanılıyor. Ayrıca değersizleşen TL’nin ihracatı destekleyeceği, düşük faiz ortamının da yatırımları yukarı taşıyarak istihdamı artıracağı savunuluyor.

Ancak ekonomistler söz konusu modelin altını 'bilimsel gerçekliliklerle' doldurmakta zorlanıyor.

Etiketler
Faiz Londra Nureddin Nebati Hazine ve Maliye Bakanı