Karar yazarı Taha Akyol: ‘Dindarların’ farklı olacağı sanılırdı, dünya nimeti karşısında...

Karar yazarı Taha Akyol, AKP'li Numan Kurtulmuş'un "heterodoks" politikalar ve neo-liberalizm üzerine yaptığı açıklamaları köşesine taşıdı. Akyol, "faiz sebep, enflasyon sonuç" ekonomi modelini eleştirdi.

Karar yazarı Taha Akyol: ‘Dindarların’ farklı olacağı sanılırdı, dünya nimeti karşısında...

AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, Dünya gazetesine yaptığı açıklamada "heterodoks" politikalar hakkında soru üzerine neo-liberalizm eleştirisi yaptı.

Numan Kurtulmuş, "Bu neoliberal tezler çerçevesinde ortaya yüksek faiz ve düşük kur dediğimiz yani TL’nin pahalı olduğu, yüksek faiz olduğu bir dönem çıktı. Neoliberal tezlerin başka bir problemi orta direk daraldı, daha fazla yoksulluk oldu. Neoliberal tezleri en katı şekilde uygulayan ülkelerden biri İngiltere, onlar bile biraz sosyal politika uygulanması gerektiğini söylediler. Türkiye’de bu politikayı başlatan isim Kemal Derviş’tir. Kemal Derviş Türkiye’den ayrıldıktan sonra ‘bu programın sosyal politika tarafı eksik” dedi. Türkiye’nin üretmek dışında başka yolu yoktur, bu istikamette yürüyoruz. Türkiye bütün bunları yaparken de küresel gelişmelerin tamamına açık, serbest pazar ekonomisinin koşullarına uygun hareket edecektir. Bir ara saçma sapan ‘ekonomik OHAL’ falan dediler. Asla, Türkiye hangi zor şarttan geçerse geçsin, bunun gündeme dahi gelmesi mümkün değildir. Kendi politika tercihleri içinde ama serbest pazar şartlarında yoluna devam edecektir." dedi.

AKP'li Numan Kurtulmuş'un sözleri ekonomi politikalarını eleştirenler tarafından "itiraf" olarak yorumlanırken yeni bir tartışma başlattı.

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş'un Dünya gazetesine yaptığı açıklamaları değerlendirdi.

TAHA AKYOL: FARKLI OLMADIKLARI GÖRÜLDÜ

Taha Akyol, Akyol, Kurtulmuş'un "heterodoks" politikalara ilişkin sorulan sor üzerine cevaben neo-liberalizm eleştirisi getirdiğine dikkat çekti.

Akyol, "Gelir dağılımını neo liberal politikaların bozduğunu, orta direğin eridiğini söylüyor. ‘Neo liberal’ kavramı üzerine tartışılabilir ama şu soruyu sormak lazım: Gelir dağılımını bozan, orta sınıfı eriten politikaları Türkiye’de kim uyguladı ve bunlar hangi politikalardı? Türkiye’de gelir dağılımın ‘daha da’ bozulması 2014’ten itibarendir ve bu dönemdeki politikalar neo liberal değil, 'faiz sebeptir' iddiasının başladığı ‘heterodoks’ politikalardır" dedi.

Akyol, "Bütün iktidarlar döneminde kamu borçlarını aşırı arttırmak, Merkez Bankası’nın kaynaklarını tüketmek, dış açığı aşırı büyütmek, kurumların kalitesini düşürmek daima krizlerle sonuçlandı. ‘Dindarların’ farklı olacağı sanılırdı, dünya nimeti karşısında farklı olmadıkları görüldü. Aynı ‘sarmal’ bizi yine ekonomik küçülmeye düşürdü İki adım büyüme, bir adım küçülme, bu sarmal sürüp gidiyor." ifadelerini kullandı.

TAHA AKYOL'UN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Muş Enflasyon Faiz Numan Kurtulmuş Taha Akyol