Dünya yazarı Alattin Aktaş'tan 'kur korumalı mevduat' için nisan uyarısı

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, kur korumalı mevduzat hesabının 3 aylık vadesinin nisan ayında dolacağını hatırlatarak uyarılarda bulundu.

Dünya yazarı Alattin Aktaş'tan 'kur korumalı mevduat' için nisan uyarısı

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Faiz neden, enflasyon sonuç" ekonomi modeliyle Merkez Bankası'nın 4 ayda 500 baz puan faiz indirimi gerçekleştirmesinin ardından Türk Lirası'nda değer kaybı tarihi seviyeye ulaştı.

Türk Lirası'na olan ilginin artırılabilmesi ve değer kaybının durdurulabilmesi için Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hayata geçirilmiş ve daha sonra aynı uygulamanın altın hesapları için de geçerli olacağı duyurulmuştu.

ALAATTİN AKTAŞ: NİSANDA YOĞUN BİR KAÇIŞ OLUR MU?

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, kur korumalı mevduzat hesabı ile ilgili gelişmeleri köşesinde değerlendirdi.

Aktaş, "Kur korumalı mevduatta yıllık en yüksek faiz yüzde 17. Yani nisanda dolacak üç ay vadeli hesapların getirisi yüzde 4.25. Bu üç ayda kur yatay giderse KKM'yi tercih edenler yüzde 4.25 faize razı olacak. Yüzde 4.25 faiz ve yüzde 21-25 arasında beklenen üç aylık enflasyon. Nisanda kur korumalı mevduattan yoğun bir kaçış olur mu, olursa bu para nereye gider?" ifadelerini kullandı.

Alaattin Aktaş, "Hazine rahat; kur artmadığı, artması engellendiği için ek yük altına girmemiş. Vatandaş, bir aldığı yüzde 4.25 faize bakıyor, bir yaşadığı ve resmi verilere yansıyan yüzde 21-25 arası enflasyona... Bu durumdaki tasarruf sahibinin ilk yapacağı nedir? Vade biter bitmez kur korumalı mevduat hesabından çıkmak olabilir mi? Muhtemelen... Sistemden o dönemde ne kadar para çıkarılabileceğini bilmiyoruz. Çünkü dedik ya sisteme ne miktarda para girdiğini, vadenin ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz; ama eline geçen yüzde 4 civarındaki faize ve enflasyona bakıp parasını çekmek isteyecekler muhtemelen olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

ALAATTİN AKTAŞ'IN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Dünya Gazetesi