'İşte dolar/TL'yi tutan beş etmen'

Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz, bir süredir 13-14 dolaylarında seyreden dolar/TL'yi tutan beş etmeni anlattı. En önemli etkenin, faiz indirimine mola verilmesi olduğunu söyledi.

'İşte dolar/TL'yi tutan beş etmen'

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'faiz sebep, enflasyon neticedir' şeklindeki tezi doğrultusunda attığı faiz indirimi adımlarıyla 18 seviyesine kadar yükselen dolar/TL kuru, bir süredir 13-14 dolaylarında yatay seyrediyor.

Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz, kuru dinginleştiren etmenleri kaleme aldı. Bunlardan ilkinin, 20 Aralık'taki müdahale ile kur korumalı TL mevduat desteğinin hayata geçirilmesi olduğunu söyledi.

"Bu sayede 4,5 milyar dolar dövizden liraya dönüş olduğu gibi toplamda buna yöneliş 224 milyar lirayı buldu. Toplam içinde küçük olsa da bu yöntem deneniyor" diyen Oğuz, şöyle devam etti:

"İkinci etmen; Merkez Bankası’nın yoğun döviz satışı… Her ne kadar Guvernör; “5 kuruş dahi satmadık” dese de zaten satılan kuruş veya lira değil, döviz idi ve çoğu kamu bankaları üzerinden gerçekleşti. Üçüncü etmen ise yerleşiklerin sattığı dövizler oldu.

Dördüncü etmen; kurun yorulmasıdır. Kısa sürede 9 liradan 18 liraya çıkan doların, bir gecede 11 liraya inmesi, bir yandan bu tırmanışın altının dolu olmadığını gösterdiği gibi diğer yandan kura meyledenleri tereddüde itmiş ve bu kur yorgunluğu, mola ihtiyacı doğurmuştu.

Beşinci ve bana göre önemli etmen; faiz indirimine mola verilmesi oldu. En azından Mart’a kadar faiz indirilmeyeceği mesajlarıyla kura sükûnet geldiği gibi, tasarruf sahiplerinin de kur korumalı mevduatı denemek kararı vermesine yol açtı.

DÖVİZE 5’Lİ FREN

1- Kur korumalı mevduat,

2- Merkez’in yoğun müdahalesi,

3- Yerleşiklerin döviz satışı,

4- Kurun yorulması,

5- Faiz indirimine mola."

Yazının tamamı için tıklayın.

Etiketler
Faiz Dünya Gazetesi