Merkez Bankası'ndaki 7 milyar dolarlık 'kayıp' gündemde: Arka kapıdan satış mı yapıldı?

HSBC'nin yayınladığı yatırım bülteninde TCMB'nin net rezervlerinde pazartesi ve salı günü 7 milyar dolarlık azalma meydana geldiği belirtilerek, piyasaya örtülü satış yapılmış olabileceği belirtildi

Merkez Bankası'ndaki 7 milyar dolarlık 'kayıp' gündemde: Arka kapıdan satış mı yapıldı?

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mevduat hesaplarına kur farkı verileceğini açıklamasının ardından döviz kurlarında yüzde 30'u aşan düşüşler görülmüştü.

İlk etapta bu düşüşün mevduat hesaplarına yönelimden kaynaklı olduğu düşünülse de, Pazartesi ve Salı günleri Merkez Bankası'nın piyasaya yüksek miktarlarda satış yaptığı yönündeki iddialar da güçlenerek artıyor.

Dünyanın en büyük bankalarından biri olan HSBC'nin yatırım bülteninde de Merkez Bankası'nın eksilen rezervleri konusu gündeme geldi.

"7 MİLYAR DOLARLIK DÜŞÜŞ HESAPLIYORUZ"

Bültende konuyla ilgili olarak şu ifadelere yer verildi:

"Merkez Bankası günlük bilanço verileri ve swap verilerini kullanarak swaplardan arındırılmış net rezerv seviyesinin pazartesi günü 3.6 ve salı günü 3.4 milyar dolar olmak üzere toplamda 7 milyar dolar düştüğünü hesaplıyoruz"

Bültende kamu bankalarının örtülü satışta yer almış olabileceğine dikkat çekilerek “Açıklanan herhangi bir doğrudan döviz müdahalesi olmazken veriler Merkez Bankası'nın Hazine ile olduğu daha önce açıklanan protokol kapsamında piyasaya açıklamadan döviz satmış olabileceğine işaret ediyor” denildi.

HSBC ayrıca bu müdahalelerin sürdürülebilir olmadığını söyleyerek 2020 yazını hatırlattı ve o dönemdeki gibi düşük rezerv seviyesi nedeniyle TCMB müdahalelerinin uzun süreli olamayacağı vurgulandı.

CHP SÖZCÜSÜ ÖZTRAK: İKİ GÜNDE BU DOLARLAR NASIL SATILDI?

CHP Sözcüsü Öztrak, dün Twitter hesabı üzerinden bir paylaşım yaparak Merkez Bankası'nın 20-21 Aralık'taki döviz pozisyonunda net 6,1 milyar dolarlık erime olduğunu savunmuştu.

Öztrak yaptığı paylaşımda, "Dolar nasıl düştü Anlaşılan yine arka kapıdan döviz satarak. 20-21 Aralık'ta TCMB'nin net döviz pozisyonunda 6 milyar $'lık erime var. TCMB son doğrudan müdahalesini 17 Aralık'ta yaptı. İki günde bu dolarlar nasıl satıldı? Unutulmasın, 'Gizlide gebe kalan, Aşikarda doğurur'" demişti.

HURŞİT GÜNEŞ DE BENZER BİR İDDİAYI GÜNDEME TAŞIMIŞTI

Benzer bir iddiayı gündeme taşıyan bir diğer isim de eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hurşit Güneş olmuştu.

Sözcü'ye konuşan Güneş, "Kamu bankaları talimatla yurt dışında döviz satmıştır. Cumhurbaşkanı'nın açıklama yaptığı saatte iç piyasa kapanmıştı. Londra ile 3 saatlik fark, bu satış için yeterli zaman tanımaz. Büyük olasılıkla satış New York piyasasında olmuştur" ifadelerini kullanmıştı.

EKONOMİST UĞUR GÜRSES 'ARKA KAPI' DEMİŞTİ

Kur garantili TL mevduat sistemini, T24'teki köşesinde 'Arka kapıdan döviz satışının dönüşü' başlığıyla duyuran ekonomist Uğur Gürses de kuru gerileten asıl faktörün kamusal organize satışlar olabileceğini söylemişti.

Gürses yazısında, “18 TL'den 12-13 TL'ye düşürmek için 7 milyar dolar satılırken, propaganda kanallarında da kamusal döviz satışları hiç söylenmeden, tek başına ‘vatandaşın sattığı’ anlatılmış oldu” ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler
Merkez Bankası