Ekonomist Zelyut yazdı: 'AKP bakın kimleri zengin etti!'

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirirken "Kur tam gaz çıkarken, hiperenflasyon üzerimize gelirken AKP tam bir kontrol kaybı yaşıyor. Giderayak zengini zengin, halkı fakirleştiriyor" dedi.

Ekonomist Zelyut yazdı: 'AKP bakın kimleri zengin etti!'

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye ekonomisi 2021 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 7.4 büyüdü. GSYH’deki büyümeye ihracatın katkısı 5 puan (yüzde 68), net ihracatın katkısı ise 6.8 puan (yüzde 92,3) oldu.

Yeniçağ'da 'AKP bakın kimleri zengin etti!' başlığıyla yayımlanan yazısında verileri değerlendiren ekonomist Evren Devrim Zelyut, 'tam bir trajedinin ortaya çıktığı' görüşünü dile getirdi.

"Havuz medyası bunu bir zafer olarak tüm gün anlatıp durdu ancak gelecek için çok kötü sinyaller var" diyen Zelyut, bunları şöyle sıraladı:

"1- Sektörlere baktığımızda tarımda %5,9'luk bir daralma görüyoruz. Allah aşkına söyleyin, tarımın desteklemediği bir büyüme büyüme midir? Tarım üretimi azalıyorsa bunun sonunda ne olacak? Elbette ki gıda fiyatları roket gibi yukarı gitmeye devam edecek. Ekonomi büyüyor ama sofraya konulan ekmek pahalı hale geliyorsa ne anladım ben bu işten?

2- Türkiye'de enflasyonun iki nedeni var: Tarım ve İmalat sanayi. Tarımda yukarıda saydığımız gerileme varsa enflasyon yukarı gidecek, bunun sonunda Lira değer kaybetmeye devam edecektir. Lira değer kaybettikçe dolara hücum artacak ve kur yukarı gidince bu sefer sanayide kullandığınız girdi maliyetleri artacaktır. Bu da yeni enflasyon sarmalı demektir.

3- Büyüme rakamlarına harcama yöntemi ile baktığımızda mal ve hizmet ihracatının %25,6 ile büyümeyi sırtlayıp götürdüğünü görüyoruz. Ancak bu ihracat artışı Lira'nın değer kaybı pahasına olmadı mı? Lira değer kaybedince halk enflasyon altında ezilmedi mi? O zaman bu büyüme halkı ezen bir büyüme değil midir?

İhracatın Lira'nın değer kaybı sayesinde olduğunu söyledik ama en acısı ihracat artışı sürekli de olmayacak. Çünkü ihracat içinde yüksek teknoloji içeren mal oranı %2.9 yani bu ihracat an itibari ile -50 milyar dolar olan rezervi de dolduracak nitelikte bol para kazandırmıyor.

4- Büyümeye gelir yönetimi ile baktığımızda emekçilerin aldığı pay geçen çeyrek %32,7 iken şimdi %29,8'e düştü. Peki halkın cebine büyüme nedeni ile para girmiyorsa, paralar sadece ihracatçı patronlara gidiyorsa, bunun neresi ile övüneceğiz?

Kur tam gaz çıkarken, hiperenflasyon üzerimize gelirken AKP tam bir kontrol kaybı yaşıyor. Giderayak zengini zengin, halkı fakirleştiriyor."

Etiketler
Evren Devrim Zelyut Enflasyon