Financial Times sıraladı: İşte Türkiye'nin ekonomisinin yarattığı riskler

Dünyanın önde gelen finans kuruluşları TL'deki sert değer kaybının Türkiye için yarattığı riskleri saydı

Financial Times sıraladı: İşte Türkiye'nin ekonomisinin yarattığı riskler

Küresel finans kuruluşları, TL’de yaşanan sert kayıpların ardından bu kur krizinin Türkiye ekonomisi için ne anlama geleceği konusunda değerlendirmeler yapıyor.

Goldman Sachs, Societe Generale, Capital Economics, Fitch, Barclays ve Nomura gibi kuruluşlar TL’deki sert değer kayıplarının Türkiye ekonomisi için yarattığı risklere dikkat çekti. Financial Times gazetesi analizinde bu riskler dört başlıkta toplandı: Enflasyon, bankacılık sektörü, dolarizasyon ve dış borçlar…

Dolarizasyonun daha da artabileceği, enfl asyonun yıl sonuna yüzde 25-30 bandına gelebileceği, şimdilik iyi durumda olan bankacılık sektörüne yönelik de risklerin ortaya çıkabileceği ve özellikle döviz cinsi borç yükü artmış Hazine’nin borçlarını ödemesinin daha pahalı hale geldiği belirtiliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artırımı gerekiyorken, faiz indirerek küresel yatırımcılara enflasyonla mücadelenin tamamen bırakıldığı mesajını vermesi analistlere göre, Türkiye’nin potansiyel büyümesini de ciddi oranda aşağı çekebilir.

DÖRT BAŞLIKTA GİDİŞATIN YARATTIĞI RİSKLER

Financial Times’ın, “Lira’nın çöküşü Türkiye ekonomisi için ne anlama geliyor?” başlıklı analizinde, “Erdoğan’ın faize yaklaşımının Türkiye’deki finansal sistem ve reel ekonominin sağlığına ciddi riskler taşıdığı, kamuoyundaki tepkilerin giderek yükseldiği” belirtilerek 4 önemli riske dikkat çekiliyor:

1- DOLARİZASYON:

2018 yılında yurtiçi yerleşiklerin mevduatlarının yüzde 49’u dövizdeydi. Bu oran kasım itibariyle yüzde 55’e yükseldi ve yaklaşık 260 milyar dolar büyüklüğe ulaştı. FT’ye konuşan analistler dolar mevduatlarının daha da artarak TL üzerindeki baskının daha da çoğalabileceğinden endişe ettiklerini belirtiyor.

Ancak Uluslararası Finans Enstitüsü Başkanı Robin Brooks dolarizasyon konusunda birçok “dedikodu” olduğunu, bu rallinin panik dolarizasyonuna yol açmayacağını belirtiyor. Brooks Twitter’dan yaptığı açıklamada gerçek zamanlı verilere göre dolarizasyon beklemediklerini söyledi.

Etiketler
Türkiye Financial Times