CHP'li Toprak'ın asgari ücret önerisi: 6 bin TL olmalı, altı ayda bir belirlenmeli

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, asgari ücretin 5 bin 500 - 6 bin lira düzeyinde olması ve yılda bir değil, altı ayda bir belirlenmesi gerektiğini söyledi.

CHP'li Toprak'ın asgari ücret önerisi: 6 bin TL olmalı, altı ayda bir belirlenmeli

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunu yayınladı.

Yeni asgari ücretin tespitine dair tartışmalarda emekli maaşlarının içler acısı halinin göz ardı edildiğini söyleyen Toprak, "AK Parti iktidarı öncesinde uzun yıllar hep asgari ücretin üzerinde olan en düşük emekli aylığı, AK Parti hükümetlerinin uyguladığı politikalarla asgari ücretin yarısına ve sefalet düzeyinin altına geriledi. İvedilikle 800-900 TL olan ve halen hazine desteğiyle 1.500 TL olarak ödenen en düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir" dedi.

'ASGARİ ÜCRETİN VERGİDEN İSTİSNA TUTULMASI KAÇINILMAZ BİR GEREKLİLİK'

ANKA'da yer alan habere göre Toprak, başta asgari ücret olmak üzere ücretli kesimin gelirleriyle alım gücünün enflasyon ve kur artışlarıyla açlık / yoksulluk sınırlarının altında olduğunu dile getirdi. Devamında şunları kaydetti:

"Türk-İş Başkanı, asgari ücrette 45 yılın en yüksek artışını beklediklerini söylerken; DİSK, asgari ücretin en az 5 bin 200 TL olması gerektiğini açıkladı. Güncel ekonomik koşullarda adı üzerinde en alt düzeydeki asgari geliri tanımlayan asgari ücretin 5 bin 500 - 6 bin TL düzeyinde olması ve hızlı enflasyon artışına karşı alım gücünün korunması için de yılda bir değil altı ayda bir belirlenmesi kaçınılmazdır. En düşük ücreti simgeleyen asgari ücretin vergiden istisna tutulması ve net olarak çalışanın eline geçmesi yine kaçınılmaz bir gerekliliktir.

'HAZİNE DESTEĞİNİ KESTİĞİ ANDA MİLYONLARCA EMEKLİ 800-900 TL'LİK AYLIKLARLA YAŞAYACAK'

İktidarın yaptığı düzenlemelerle aylık bağlama oranları düşürülerek emekli olanlara 800-900 TL aylık bağlanırken, CHP’nin konuyu gündeme taşıması ve takipçisi olması sonucunda şimdi hazine desteğiyle en düşük emekli aylığı 1.500 TL’ye tamamlanıyor. Ancak bu emekliye sağlanan yasayla güvenceye alınmış, kesinleştirilmiş bir hak değil, geçici bir düzenleme. Kaldı ki hazine desteğiyle aylığı 1.500 TL’ye tamamlanan emekli, kendi aylığı 1.500 TL seviyesine gelene kadar emekli maaş zamlarından yararlanamıyor.

Yarın hazine desteğini kestiği anda milyonlarca emekli 800-900 TL’lik aylıklarla yaşamaya mecbur kalacak. Hayatı boyunca çalışmayan ve sigorta primi ödemeyen bir kişi 65 yaşına geldiğinde kendisine otomatik olarak 865 TL 65 yaş yaşlılık aylığı bağlanıyor. Şayet eşi de aynı konumdaysa aynı tutarda eşine de aylık bağlanıyor. İkisinin yaşlılık aylığı toplamı yıllarca çalışıp SGK’ya prim ödeyen ancak 800-900 TL emekli maaşı bağlanarak hazine desteğiyle 1.500 TL’ye tamamlanan SGK emeklisinden daha fazla."

Etiketler
Erdoğan Toprak Asgari Ücret İstanbul Milletvekili