Dünya yazarı Alaattin Aktaş: Tünelin ucunda gördüğümüz üstümüze doğru gelmekte olan bir tren mi?

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, enflasyon krizini ve Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararıyla yaşanan ekonomik gelişmeleri yazdı.

Dünya yazarı Alaattin Aktaş: Tünelin ucunda gördüğümüz üstümüze doğru gelmekte olan bir tren mi?

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) arasındaki makasın her ay açılmasını değerlendirdi.

Aktaş, "Bu hep böyle gitmeyecek. Yıllık bazda tüm dönemlerin rekorunu kırmış olan Yİ-ÜFE artışından TÜFE’ye yansıma olmayacak mı yani, mümkün mü? İki endeks arasındaki fark ekim ayında yüzde 34'e dayandı" diye yazdı.

Aktaş, üretici enflasyonunun, tüketici enflasyonuna yansımasının kaçınılmaz olduğunu ifade ederek yazısında şunları kaydetti:

"Sanayideki doğalgaza her ay gelen ve kasımda rekor düzeyde oluşan zam üretim maliyetini ve dolayısıyla nihai ürün fiyatlarını yukarı çekmeyecek olabilir mi?

Üretici fiyatlarından gelecek etki dışında şu akaryakıt fiyatları meselesi ne olacak? Elde ne ÖTV marjı var, ne petrol fiyatlarının gerilemesi gibi bir avantaj, ne de kur düşüşü. Tüm göstergeler bize karşı.

Yurtiçinde de bu ters gidişi destekleyen politikalar eksik olmuyor. Bu yaklaşımla kasım ve aralıkta da faiz indirmeye devam edeceğiz gibi görünüyor.

Ama biraz dişimizi sıkalım; bu uygulamaların sonunda ışık var, enflasyonumuz düşecek! Ancak akla şu da gelmiyor değil; tünelin ucunda gördüğümüz ışık gün ışığı mı, yoksa üstümüze doğru gelmekte olan bir tren mi?"

ALAATTİN AKTAŞ'IN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Enflasyon Faiz Merkez Bankası Dünya Gazetesi