Gözler Merkez Bankası’nda: Beklenti, yeni bir faiz indirimi

Türkiye nefesini tutu, bugün Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) vereceği faiz kararını bekliyor. Piyasa aktörleri ile birlikte döviz kuru da PPK’nın kararını gözlüyor.

Gözler Merkez Bankası’nda: Beklenti, yeni bir faiz indirimi

GERÇEK GÜNDEM / ANALİZ

Geçtiğimiz ay başında Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu Türk-Alman Ticaret Odası’yla yaptığı toplantıda faiz artırımına gideceğine ilişkin mesajlar vermesiyle 8,26’larda olan dolar kuru harekete geçmişti.

TL/Dolar kuru sotede PPK toplantısını gözlüyor

23 Eylül’de bir puanlık faiz indirimi gelmesiyle birlikte de Dolar/TL kuru önceki gün 9,37’ü gördü.

Dün uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmeler nedeniyle 9,20’lere kadar çekilen Amerikan Doları/Türk Lirası kuru sabah saatlerinde 9,26-9,26 aralığında.

PPK’da çıkacak kararla birlikte kur da ya aşağıya ya da yukarıya doğru hareketlenecek.

Merkez Bankası’ndaki yönetim değişikliği indirim beklentisini güçlendirdi

Piyasadaki ağırlıklı eğilim, faizlerde yeni bir indirim. Bu büyük ölçüde geçtiğimiz hafta Merkez Bankası yönetiminde yapılan değişiklikten kaynaklanıyor.

Geçtiğimiz Çarşamba günü Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştükten sonra yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile başkan yardımcıları Prof. Dr. Semih Tümen ve Dr. Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş görevden alınmış TCMB Başkan Yardımcılığı görevine Taha Çakmak, PPK Üyeliğine Prof. Dr. Yusuf Tuna atanmıştı.

Görevden alınan üyelerin faiz indirimine soğuk göreve gelenlerin ise sıcak baktıkları biliniyor.

Ekonomist Atilla Yeşilada, bugün Para Analiz’de yayınlanan analizinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın dönemli ihtiyaçlarını dikkate alarak faiz indirimini daha yakın gördüğünü yazdı.

Yeşilada, ‘‘Ekonomiyi düzeltmek seçim kazanmak için şart. Ekonomiye bütçe, yani maliye politikası ile de teşvik verilebilir. Fakat, bu yöntem 2 nedenden dolayı Erdoğan tarafından benimsenmiyor. İlkin, pahalı. Erdoğan nakit harcamalardan imtina ederek, seçim için cephane toplayacak. Ek olarak, dış politikayı da bizzat yönettiği için, muhtemelen gelecek sene ABD ve AB’yle yaşanan gerginliklerin yaptırımlara dönüşme riskini de kavrıyor. Bu senaryoda Türkiye dış borcun yeniden finansmanında zorluk çeker. Özetle, Erdoğan açısından faiz indirimi tek çare’’ dedi.

Doçent Demirel: ‘‘Merkez Bankası bu ay olmazsa Kasım’da faiz indirimine gidecek’’

Bloomberg HT’ye konuşan Yalova Üniversitesi öğretim Baki Demirel, bugünkü PPK toplantısında olmazsa Kasım ayındaki toplantıda kaçınılmaz olarak faiz indirimine gidileceğini söyledi.

Doçent Dr. Demirel, ‘‘Türkiye büyümeyi ekonomik istikrara tercih etmiş durumda. Bu ay yani Ekim’de ya da olmazsa Kasım’da bir indirime gidecek. Türkiye’nin en önemli sorunu dolarizasyon. Birçok ülke faiz artırımına giderken biz ise faiz indirimini önceliyoruz. Olması gerekn TL’den kaçışı önleyecek kadar faizin yüksek olması gerekir’’ dedi.

Etiketler
Merkez Bankası Faiz Para Türkiye Döviz