TÜSİAD'ın Geleceği İnşa Raporu'nun şifreleri: 'Millet İttifakı'nın program eksikliğini gideriyor, yeni dönemin yol haritasını sunuyor'

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında “Yeni Bir Anlayışla Geleceği İnşa” başlıklı rapor tanıtıldı. Gazeteci Hakkı Özdal ve ekonomi yazarı Uğur Gürses, raporu değerlendirdi.

TÜSİAD'ın Geleceği İnşa Raporu'nun şifreleri: 'Millet İttifakı'nın program eksikliğini gideriyor, yeni dönemin yol haritasını sunuyor'

GERÇEK GÜNDEM - FIRAT FISTIK/

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi.

Toplantıyı değerlendiren gazeteci Hakkı Özdal “Bu program Millet İttifakı’nın iktisadi alandaki çerçevesi olacak gibi” derken ekonomi yazarı Uğur Gürses, “TÜSİAD, Türkiye’nin yapması gerekenleri, yol haritasını çizmiş” diye konuştu.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski’nin konuşma yaptığı toplantıda “Yeni Bir Anlayışla Geleceği İnşa” başlıklı rapor tanıtıldı.

Toplantıda yapılan konuşmalarda hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, laiklik, katılımcı demokrasi ve kuvvetler ayrılığı vurgusu yapılırken ekonomik olarak yapılması gerekenler tartışıldı.

“Bir program eksiği vardı”

Toplantıyı takip edenlerden gazeteci Hakkı Özdal, çalışmayı bir hegemonya hamlesi olarak gördüğünü söyledi: “Ülkedeki ekonomik sorunlar, siyasal sorunlar, iktidarın gerilemesi gelecek açısından bir boşluk doğurdu. Bir belirsizlik vardı. Bir taraftan muhalefet de toparlanır vaziyette. Ama bir program eksiği vardı. Bu da tam olarak hegemonya eksikliğine, ideolojiye karşılık gelen bir program. Millet İttifakı’nın bir türlü yapamadığı ‘programı’ dile getirdi aslında. Bunu da başarıyla yaptı. Bu açıklananlara, söylenenlere Saadet Partisi de CHP de İYİ Parti de bir şey demez. Bir de uluslararası sürecin de farkında bir çalışma. TÜSİAD bunun iki yıldır farkındaydı.”

Özdal, 5-6 kez gelir eşitsizliğinden bahsedildiğini belirtirken “Bu durum da çok ilginçti. İktidarın ve onun etrafındaki sermaye çevresinin sorunları düşünülürse bu program Millet İttifakı’nın iktisadi alandaki çerçevesi olacak gibi. Bu çerçeve çizildi bugün bence” dedi

Salondaki atmosfer...

Salondaki atmosfere dair de konuşan Özdal, “İster siyasetçi, ister iş insanı olsun, politik olarak Millet İttifakı ile yakınlığını bildiğimiz insanlar programı coşkuyla karşıladı. Laiklik ve kadınlarla ilgili kurulan cümleler olağandışı alkış aldı. Normalde bunlar siyasal konuşmalar olmadığı için konuşma sürerken alkışlamak olmazdı” diye konuştu.

“Kapıya dayanmış değişimden ümitlenenler için TÜSİAD çok önemli bir iş yaptı” diyen Özdal, “Karşısında örgütlü emek yokken neredeyse onların haklarını da savunur gibi görünüyor. Sendikasızlaşma diyor, gelir adaletsizliği diyor. Bundan sonrası için AKP’ye yakın sermaye gruplarının, MÜSİAD’ın, daha düşük ölçekli sermaye kesimlerinin tutumunu görmek lazım” dedi.

“TÜSİAD, yol haritasını çizdi”

Ekonomi yazarı Uğur Gürses de TÜSİAD’ın bugün açıklananları geçmişte de zaten savunduğunu söylerken çalışmanın öncekilerden farkını şöyle anlattı: “Anladığımız kadarıyla TÜSİAD, değişimin eşiğinde olduğumuzu görerek bir kez daha bunların altını çizdi. Rapora baktığımda yeni şeyler görmedim. Ama önemi şu, tamamen Türkiye’nin yapması gerekenler, yol haritası çizilmiş.”

“TÜSİAD’ın normalde daha sık bunları vurgulaması gerekirdi” diyen Gürses, “Ülke koşulları nedeniyle çok fazla yapılamadı bunlar. Buradaki temel şey şu: Biz aslında son 20 sene içinde neyin yanlış olduğunu öğrenmiş olduk. Hepimiz, şu dönemde bir değişimin arifesinde olduğumuzu biliyoruz. TÜSAD da bu portreyi iyi şekilde çizmiş” diye konuştu.

Etiketler
İttifak Millet İttifakı TÜSİAD