Mustafa Sönmez 'kof varsayımlar' dedi ve ekledi: 2022 bütçesine damgasını vuracak olan...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ekonomist Mustafa Sönmez, hazırlanan bütçe teklifini Gerçek Gündem'e değerlendirdi.

Mustafa Sönmez 'kof varsayımlar' dedi ve ekledi: 2022 bütçesine damgasını vuracak olan...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın açıkladığı 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'ni ekonomist Mustafa Sönmez Gerçek Gündem'e yorumladı. Sönmez, açıklanan bütçe teklifinin "iyimser" olduğunu söyledi.

Fuat Oktay, "2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'nde bütçe giderleri 1 trilyon 750 milyar 957 milyon lira, bütçe gelirleri 1 trilyon 472 milyar 583 milyon lira ve bütçe açığı 278 milyar 374 milyon lira olarak öngörülmüştür. Bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranının ise yüzde 3,5 olacağı tahmin edilmektedir." dedi.

Oktay, geçen yıl gerçekleştirilen yüzde 1,8'lik büyüme ivmesinin 2021'in ilk çeyreğinde yüzde 7,2 ve ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 oranında büyüme oranlarıyla devam ettirildiğini söyledi. Oktay, ayrıca şunları kaydetti:

"Bütçemizin yüzde 15,6'sını, yani Aslan payını eğitime ayırıyoruz. Yükseköğrenimi de dahil ettiğimizde eğitim bütçemizi yüzde 29,4 artışla 273,5 milyar liraya yükseltiyoruz. Bütçeden savunma ve güvenlik birimlerinin ihtiyaçları için ayrılan kaynak 2021 yılında 139,7 milyar lira iken 2022 yılında yüzde 29,6 artışla 181 milyar liradır. Bütçeden sağlığa ayrılan pay yüzde 7'ye yükseltildi. Sağlık alanına toplam 304,6 milyar lira kaynak ayrıldı."

"KOF VARSAYIMLAR"

Ekonomist Mustafa Sönmez, Gerçek Gündem'e yaptığı değerlendirmede, açıklanan bütçe teklifinin "kof varsayımlar" olduğunu ve bunların gerçekleşme şansının düşük olduğunu söyledi.

Sönmez, "Burada bir iyimser varsayım var. 2022 yılında ekonominin yüzde 5 büyüyeceği varsayılıyor. Dolar kurunun da ortalama 9.27 olacağı varsayılıyor. Dolar şu anda 9.27'yi neredeyse yakalamakta. Kaldı ki 2022'de ne olacak? Türkiye ekonomisi 2022 yılında yüzde 5 büyüyemez. IMF tahmini yüzde 3 civarında ama onun bile olması mümkün değil. Ekonomi büyüyemezse vergi de üretemez, harcama da yapamaz. Bütçe vergi ve harcama varsayımları bunun üzerine dayalı. Kof varsayımlar. Bunların gerçekleşme şansı zayıf. "dedi.

"2022 BÜTÇESİNE DEVLETİN FAİZ ÖDEMELERİ DAMGA VURACAK"

Sönmez, sözlerine şöyle devam etti:

"2022 bütçesine damgasını vuracak olan devletin faiz ödemeleri olacak. Devletin şu anda 2 trilyon 41 milyar TL borcu var. Bunun yüzde 56'sı döviz üstünden borçlanmalar. Dövizdeki her yükseliş; hem kurdan dolayı kaynakları kemiriyor hem de onun yerine konacak yeni kaynaklar daha yüksek faiz ödemesini gerektiriyor.

Onun için bu bütçe, faiz ödeme bütçesi olur ancak. Eğitimi, sağlığı, yatırımları geride tutan bir bütçe olmak durumunda. Büyüme olmazsa zaten vergi üretilmesi zor, vergi olmayınca da harcamalar zaten kısılır. O nedenle sıkıntılı ve son derece dar bir bütçe olmaya aday."

"ONLARA GÖRE HER ŞEY TIKIRINDA"

Açıklanan bütçenin ekonomideki kötü gidişata yönelik bir eylem planı içermediğini kaydeden Sönmez, "Onlara göre kötü gidiş yok, işler tıkırında. yüzde 5 büyüme olacak önümüzdeki yıl. Enflasyon düşecek, işsizlik düşecek... Varsayımları bunun üzerine kurulu. Onların bakış açılarıyla herhangi bir problem yok. Oldukça pembe bir tablo var. Önümüzdeki sene enflasyonun yüzde 10'un altına düşeceğini varsayıyorlar." ifadelerini kullandı.

Etiketler
Mustafa Sönmez Fuat Oktay