AKP'nin pandemi yardımlarıyla ilgili çok çarpıcı iddia!

Bütçede giderlerin kısılmasına bağlı olarak gelirler 43,8 oranında arttı. İbrahim Kahveci'ye göre, bütçe artıya geçtiği halde ölümcül bir salgın ile boğuşan millete yardım edilmiyor.

AKP'nin pandemi yardımlarıyla ilgili çok çarpıcı iddia!

Merkezi Yönetim Bütçesi Nisan ayında -16,9 milyar lira açık verdi. Geçen yıl aynı ayda bütçe açığı -43,2 milyar liraydı. Ocak-Nisan dönemi olarak ise bütçe 5,9 milyar lira fazla verdi. Geçen yıl ise ilk dört aylık bütçe dengesi -72,8 milyar lira açık vermişti.

GİDERLER KISILDI

Giderlerin kısıldığı bütçede, gelirler tarafı ise (Nisan ayı) yüzde 43,8’lik artışla 93 milyar 791 milyon liraya ulaştı. Vergi gelirlerindeki artış ise yüzde 55,4 ile 76 milyar 332 milyon lira olarak gerçekleşti.

BÜTÇE GELİRLERİ ARTIYOR

Yılın ilk dört ayında ise toplam bütçe gelirleri yüzde 36,4 artışla 437 milyar 906 milyon liraya ulaştı. Vergi gelirlerindeki artış ise yüzde 47,2 artışla 331 milyar 420 milyon lira olarak gerçekleşti. Bütçe iki temel açıdan paraya doydu. Sadece Nisan ayında yaklaşık 27 milyar lira düzelme yaşanan bütçede, ocak-nisan döneminde de faiz dışı denge 90,9 milyar lira düzelme yaşamış oldu.

Gelirlerde yaşanan muazzam artış ve giderlerde yaşanan çok sıkı duruş bütçe dengesini artıya geçirdi.

Önce gelir tarafına bakalım: Vergi gelirleri ilk dört ayda 225,2 milyar liradan yüzde 47,2 artışla 331,4 milyar liraya çıktı. Burada dikkat çeken önemli artışlar neler?

1- Kurumlar vergisi geliri 28,0 milyar liradan yüzde 53,1 artışla 42,8 milyar liraya yükseldi.

2- İçeride alınan KDV 17,9 milyar liradan 33,5 milyar liraya çıktı.

3- Özel Tüketim Vergisi-ÖTV ise 51,1 milyar liradan 64,2 milyar liraya artış gösterdi.

4- İthalata bağlı toplam vergi geliri ise yüzde 82,0 artışla 44,2 milyar liradan 80,5 milyar liraya muazzam artış yaşadı.

5- Para cezalarında da yüzde 39,5 artışla 6 milyar 785 milyon liralık bir gelir elde edilmiş oldu.

Bu bilgiler ışığında dikkat edilirse vatandaş temelli bir artış yaşandığı görülmektedir. Vatandaşın bireysel ve kurumsal ödemelerine bağlı bir artış yaşanmıştır.

KASADA PARA ÇOK

Pandemi dışında dahi faiz dışı açık veren bütçemiz şu anda pandeminin en zor şartlarında faiz dışı dengesi 73 milyar 373 milyon lira fazla vermiş durumda.

Hem gelir tarafı oluk oluk para aktığını gösteriyor, hem de gider tarafından vatandaşa zırnık verilmediği anlamına geliyor.

Geçen yıl Merkez bütçe hedeflediği gelirin 73 milyar lira fazlası para toplamış ama yine Merkezi Bütçe pandemi yardımı sadece 8 milyar lirada kalmıştı.

Şu anda bütçede faiz dışı fazlanın pandemide kullanılabileceği düşünülse bile sadece ilk dört ayda harcanabilir gelir fazlasının 73,3 milyar liraya ulaştığı görülmektedir.

Neden bu kadar kemer sıkıldığını ve neden vatandaşa yardım yapılmadığını anlamak hayli zor olsa gerek.

Bütçeye para veren vatandaş, bütçeden destek bulamıyor.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye İbrahim Kahveci Salgın