Merkez Bankası'ndan flaş 'zorunlu karşılık' kararı!

Merkez Bankası (TCMB), piyasada kredi büyümesi yaratan bankalar için Türk lirası ve yabancı para zorunlu karşılık oranları artırdı.

Merkez Bankası'ndan flaş 'zorunlu karşılık' kararı!

Merkez Bankası (TCMB), reel kredi büyümesi koşullarını sağlayan bankalar için Türk lirası ve yabancı para zorunlu karşılık oranları artırdı.

Alınan bu kararlarla, piyasadan yaklaşık 17 milyar Türk lirası ve 8,5 milyar ABD doları karşılığı döviz ve altın cinsinden likiditenin çekilmesinin beklendiği açıklandı.

Bankadan yapılan açıklamada, yabancı para zorunlu karşılık oranlarına ilişkin şöyle denildi:

ALTINDA ZORUNLU KARŞILIK 700 BAZ PUAN ARTTI

“Normalleşme süreci çerçevesinde 18 Temmuz 2020 tarihinde açıklandığı üzere, yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm bankalar için tüm yükümlülük türlerinde ve vade dilimlerinde 300 baz puan artırılmıştı.

Bu defa, reel kredi büyümesi koşullarını sağlayan bankaların yabancı para zorunlu karşılık oranlarının, tüm vade dilimlerinde geçerli olmak üzere, kıymetli maden depo hesapları için 700 baz puan, diğer tüm yabancı para yükümlülükleri için ise 200 baz puan artırılmasına karar verilmiştir.”

Piyasadan bu şekilde 8,5 milyar dolar çekilmesi, TCMB brüt rezervini artırabilir. Bankalar, TCMB ile yaptıkları takasları (swap) azaltarak da zorunlu karşılık artırma kararını uygulayabilir.

Etiketler
Kredi Merkez Bankası Para Türk Lirası