Çin: İngiltere'nin Huawei yasağı karşılıklı güveni etkiledi

Çin Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'nin 5G çalışmalarından Huawei'yi men etme kararı almasının Çin-İngiltere işbirliğinin karşılıklı güvene dayalı temelini ciddi şekilde etkilediğini açıkladı.

Çin: İngiltere'nin Huawei yasağı karşılıklı güveni etkiledi

İngiliz hükümeti, operatörlerin 5G geliştirme çalışmalarında Huawei'ye ait cihazları kullanmasını yasaklamış, şu ana dek alınan ekipmanın da 2027'ye kadar kaldırılacağını bildirmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İngiliz hükümetinin hiçbir kanıt bulunmadığı hâlde risk bahanesiyle ABD ile birlikte Çinli şirketlere ayrımcılık ve baskı uyguladığını söyledi.

İngiltere'nin söz konusu girişiminin piyasa ekonominin ve serbest ticaretin ilkelerine aykırı olduğu gibi, Londra'nın daha önce verdiği taahhütlere de uymadığına işaret eden sözcü, "Bu, tek bir işletme ya da tek bir sektörün sorunu değil. İngiliz hükümeti, ticaret ve teknoloji konularındaki sorunları siyasileştirdi. Çin'in İngiltere'deki yatırımlarının güvenliği de ciddi tehdit altında. İngiliz piyasasında açıklık, adalet ve ayrımcılık yapmama gibi ilkelerin izlenmesi konusunda endişeliyiz." ifadelerini kullandı.

Çinli sözcü, konuyu kapsamlı ve ciddi bir şekilde değerlendirecek Çin hükümetinin, Çinli işletmelerin meşru haklarını korumak için gerekli tedbirleri alacağını sözlerine ekledi. (Çin Uluslararası Radyosu)

Etiketler
Huawei İngiltere