Veli Ağbaba: Milyonlarca işçiyi 1 yıl boyunca açlığa mahkum edecekler

CHP'li Veli Ağbaba, Plan Bütçe Komisyonu’nda Mini istihdam paketi görüşmelerinde konuştu.

Veli Ağbaba: Milyonlarca işçiyi 1 yıl boyunca açlığa mahkum edecekler

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, Plan Bütçe Komisyonu’nda Mini istihdam paketi görüşmelerinde konuştu.

VİRÜSTEN KURTULAN İŞÇİ AKP İKTİDARINA YAKALANDI

Türkiye’de pandemi bir sağlık krizi olmasının ötesinde artık bir işçi sorunu, emekçi sorununa dönüşmüştür. İktidar bu süreç içerisinde krizi adeta fırsata çevirmiş, bu süre içerisinde işçi haklarını alabildiğince gasp etmiş, yetmemiş milyonlarca işçinin ücretini elinden almış, işçileri açlığa ve yoksulluğa mahkum etmiştir.Bu süreci en baştan itibariyle tek bir kelime ile özetlememiz gerekirse oda şudur; Virüsten kurtulan işçi AKP iktidarına yakalanmıştır. Hatırlanacağı üzere meclisten daha öncesinde ekonomik istihdam paketi geçmiş, tüm itirazlarımıza rağmen işçilerin ücretsiz izne çıkarılmasının, hatta işten çıkartılmasının önü açılmıştı.

MİLYONLARCA İŞÇİYİ 1 YIL BOYUNCA AÇLIĞA MAHKUM EDECEKLER

Ücretsiz izne çıkartılan İşçilere günlük 39 TL yani aylık 1177 TL para verilmiş, bu durum akp iktidarı tarafından pişkince ‘işçilerimizi salgının etkilerine karşı korumasız bırakmadık’ diye sunulmuştu. AKP Tarafından getirilen bu taslak ile ücretsiz izin uygulaması 2021 yılına kadar uzatılabilecek. Yani eğer bu taslak yasalaşırsa milyonlarca işçinin 1 yıl boyunca açlıktan ölmesinin, kıvranmasının önü açılacak.

BANKA YÖNETİM KURULLAINA ATADIKLARINIZI, MAAŞLI TROLLERİNİZİ ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARIN!

AKP İktidara geldiği zaman sürekli olarak simit ve çay hesabı yapmıştı.Simit 2 lira,Çay 2 lira. 1 kişi 1 öğün 4 lira/ 3 öğün 12 lira/5 kişi 1 gün 60 lira/30 gün 1.800 liraİşçiye verilen para ne kadar? 1177 lira. Elinizi vicdanınıza koyun.4 kişilik aile bu parayla nasıl geçinebilir. Sadece çay ve simit yeseler bile bu para yetmiyor. Siz ne yaptınız milyonlarca işçiyi aileleri ile birlikte bir simitten ve bir bardak çaydan mahrum bıraktınız, şimdi de bu durumu 2021 yılıa kadar uzatmanın önü açılsın istiyorsunuz.

Madem ücretsiz iznin ve sefalet ücretinin önünü 1 yıllığına daha açıyorsunuz o zaman bizimde şöyle bir teklifimiz var;Vakifbank yönetimine 13 bin TL maaş ile atadığınız yandaşlar da;Danışman adı altında binlerce TL maaş ile çalıştırdığınız troller de;İşe gitmeyip 10 yerden maaş alan akrabalarınız da ücretsiz izne çıkartılsın, aylık 1177 TL ile geçinsin.1177 lira konusunda tüm parlementoyu vicdanlı olmaya davet ediyorum.

İŞSİZLİK SİGORTA FONUNU BUGÜNE KADAR İŞÇİ DIŞINDA KULLANMAYAN KALMADI

Taslakda yer alan bir diğer madde ise, salgın döneminde kısa çalışma ödeneği alanlarla ücretsiz izne gönderilip nakdi ücret desteğinden yararlandırılan iş yerlerinin işveren ve işçi SGK primlerinin önümüzdeki 3 ay boyunca İşsizlik Sigortası Fonu tarafından ödenmesidir. Bu teklifin özeti şudur, işsizlik sigorta fonunu bugüne kadar işçi dışında kullanmayan kalmadı.Bu yasa teklifiyle işsizlik sigortası fonu bir kez daha amacı dışında kullanıma açılıyor. Devlet bu fondan elini çekmeli, işsizlik sigortası fonu sadece işsizler için kullanılmalıdır.

5 BİN LİRA MAAŞ ALAN KİŞİYİ BİN 500 LİRAYA MAHKUM EDİYORLAR

Kısa çalışma ödeneği işçinin son 12 aylık ücretinin yüzde 60’ı alınarak ödeniyor.Enfazla asgari ücretin yüzde 150’sine kadar ödeme yapılabiliyor. Türkiye çalışma yaşamının en önemli sorunlarından biri işçinin SSK’ya bildiriminin asgari ücret üzerinden yapılmasıdır. Örneğin kişi 5 bin TL ücret alsa da SSK’ya bildirimi asgari ücret üzerinden yapılmaktadır.İŞKUR kısa çalışma ödeneğini ise SGK’ya bildirim üzerinden hesaplamakta bu nedenle ,işçinin kısa çalışma ödeneği asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Yani işçi 5 bin TL alırken Bin 1500 liralık kısa çalışma ödeneğine mahkum bırakılmaktadır.Kısa çalışma ödeneğinin en az asgari ücret tutarında olması gerekmektedir.

YANDAŞ FİRMALAR İŞÇİ ÇIKARACAK, HİÇ BİR YAPTIRIM UYGULANMAYACAK

Teklifte yer alan “belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, ilgili mevzuata göre yapılan her türlü hizmet alımı ve yapım işlerinde işin sona ermesi” hallerinde de iş akdinin feshedilmesine olanak sağlanıyor.İhale veya yapım işlerindeki işçilerin işten çıkarılabilmesine ilişkin bu düzenleme haksız ve yersiz bir uygulama ve inşaat işverenlerini korumaya yönelik bir düzenlemedir. Söz konusu düzenleme nedeniyle inşaat işlerinin durdurulması veya ihalenin iptali gibi nedenlerle işçilerin işin sona ermesi nedeniyle işten çıkarılabilmesine olanak sağlanmaktadır.Bu durumda yandaş firmalar işçileri işten çıkartacak ve hiçbir yaptırıma uğramayacak.

MECLİS TARAFINDAN ÇIKARILAN YASA, YİNE MECLİS ELİYLE 3 YIL ERTELENİYOR

İktidar getirdiği teklif ile iş güvenliği ve sağlığını yine bir kenara bırakılmaktadır. İşçinin canını ve sağlığını önemsemediğini bir kez daha göstermektedir.

Teklifte,kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2020 tarihi iken yapılan değişiklikle bu tarih 31/12/2023’e ertelenmektedir.Türkiye’de bu sayı aralığında olan iş yeri sayısı 1,8 milyon.Bu iş yerlerinin her birinde 3 er kişi çalıştığını düşünseniz 5,4 milyon işçi eder.

AKP İktidarları döneminde en az 25 bin işçiyi iş cinayetlerine kurban gitti.Şimdi getirilen bu yasal düzenlemeyle en az 5,4 milyon işçinin canı 3 yıllığına daha tehlikeye atıyor.Meclis tarafından çıkarılan yasa, yine meclis eliyle 3 yıl erteleniyor.

Etiketler
Veli Ağbaba