Yerli otomobil yılan hikayesine döndü: 3 Başbakan, 4 Bakan, 5 'Babayiğit', 6 seçim eskitti!

CHP Kocaeli Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Sözcüsü Tahsin Tarhan, 10 yılda 3 Başbakan, 4 Bakan, 5 'Babayiğit', 6 seçim eskiten 'Yerli ve Milli' otomobilin hikayesini anlattı.

CHP Kocaeli Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Sözcüsü Tahsin Tarhan, dün TBMM Genel Kurulu'nda gerçekleştirilen Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanun Teklifi üzerine CHP grubu adına yaptığı konuşmasında Yerli ve Milli otomobilin hikayesini anlattı.

"İSVEÇ MARKASI SAAB’IN HAKLARINI ÇİN’DEN SATIN ALDIK DEDİLER"

2011 yılında dönemin Başbakanının TÜSİAD Genel Kurulunda yaptığı açıklama ile sürecin başladığını söyleyen Tarhan “Bu açıklamadan sekiz ay sonra dönemin bakanı açıklama yaptı yerli otonun projesinin özelliklerini anlattı. Sonra araya seçim girdi. Bundan 1 yıl sonra yeni gelen bakan "Yerli oto için Saab'ın haklarını Çin'den aldık” dedi. Ancak orada bir sorun var, Saab Çin'in değil İsveç'in markası. Türkiye Çinli NEVS firması ile anlaşmış, Saab’ın hurdalarını almış”

"47 MİLYON AVROLUK İLK PROTOTİP MÜZEYE KONSUN"

Saab’ın CEO'sunun otomobil konusunda Türkiye'yle hiçbir anlaşmaları olmadığını, NEVS firmasının da kendilerini temsil etmediğini açıkladığını söyleyen Tarhan “Bir aracı firma Türkiye Devletini 47 milyon Avro dolandırdı. Ziraat Bankası Gebze Şubesinden bu para çıktı. Karşılığında gördüğümüz şey hurdadan bozma bir prototip. Dünyanın en pahalı aracı aracını aldık 47 milyon Avro’ya. Bu aracı müzeye koymayı teklif ediyorum. En azından gelecek nesiller bundan ders çıkarır” dedi.

Yaşanan bu olaya rağmen aynı bakanın, 2015 yılında, “üretilecek ilk yerli otomobili Gebze'de hayırsever bir iş adamına 5 milyona sattım” açıklaması yaptığını ifade eden Tarhan “Sattın da bu para nerede? Merak ediyorum. Hadi, sattın, parayı aldın, onun karşılığında ne verdin? Onu da merak ediyorum. O yetmedi arkasından 2016 yılında aynı bakan “30 ya da 40 adet yerli, millî otomobilimiz yollarda” açıklaması yaptı” dedi.

10 YILDA, 3 BAŞBAKAN, 4 BAKAN, 5 BABAYİĞİT, 6 SEÇİM ESKİTTİ

Hikâyenin bu şekilde devam ettiğini, 2017 yılında yerli oto işinin 5 babayiğide devredildiğini, 2019 Aralık ayında “en son” yerli oto tanıtımının yapıldığını söyleyen Tarhan “Devlet eliyle yapılamayınca özel sektör temsilcilerine bırakıldı ama bu sefer de özel girişimin CEO’sunu Cumhurbaşkanı açıkladı” dedi.

TOGG grubuna Gemlik'te 1 milyon metrekare devlet arazisi verileceği açıklamasına dikkat çeken Tarhan “Bu arazi kiraya mı verilecek, bağış mı olacak, satılacak mı, bu proje başarılı olmazsa TOGG grubuna mı kalacak? Henüz fabrikası olmayan, tüm aksamları ithal bir araç üreteceğiz diyorsunuz, üstelik bunu da "yerli ve millî" diye tanıtıyorsunuz.” dedi.

22 MİLYAR’IN KARŞILIĞI ALINAMAZ

İktidarı hayal dünyasından çıkıp gerçeklere dönmeye çağıran Tarhan “Beş yıl önce 47 milyon Avroyu hayal dünyanız için çöpe attınız, hâlâ bu paranın hesabını vermediniz. Fabrika yok, otomobil var...Tasarımı, motoru başka ülkelerden alınan, yarı yerli oto için 22 milyar lira yatırım yapılacak diye açıkladınız. Yüzde yetmişini kredi olarak kullanacaklar, bu kredinin faizi bile yıllık 1,2 milyar TL iken, bu girişim nasıl ayakta kalacak?” diye sordu.

"YERLİ OTOMUZ VAR MARKA YOK"

Yerli otomobile asla karşı olmadıklarını dile getiren Tarhan, “Otomotiv sektöründe genel kabul, otomobil üretiminin kolay ama satmanın zor olduğudur. Biz bu ülkede zaten otomobil üretiyoruz. Bizim yerli markamız yok. Bizim pazarlanabilir, iç ve dış pazarda dünya markalarıyla yarışabilir, kârlı bir otomobil markası yapmamız gerekiyor” dedi.

Etiketler
Kocaeli Milletvekili Otomobil Seçim Tahsin Tarhan