EKB Zorunluluğu

Semtrio firması, ülkemizde enerji kimlik belgesi verebilmek için yetkilendirilmiş bir firmadır.

EKB Zorunluluğu

Binalarda enerji tasarrufunun sağlanabilmesi için yasalarla belirlenen standartlara uygun duruma getirilmelerini sağlamak için denetlemelerin yapılarak belgelendirilmesi istenmektedir. Enerji kimlik belgesi için 2011 yılından önce yapılan binalara belirli bir süre verilmiştir. 2011 ve sonrasında yapılan binalar ise yapım aşamasında standartlara uygun olarak yapılmak ve enerji kimlik belgesini almak zorundadır. 1 Ocak 2020 tarihinden sonra EKB olmayan binalar için kiralama ve satış işlemlerine izin verilmeyecektir. Semtrio firması, sürdürülebilir enerji sistemleri alanında yaptıkları başarı çalışmalar ile enerji kimlik belgesi konusunda da hizmet veriyorlar.

EKB Almak Zorunda Olmayan Binalar

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikle, enerji kimlik belgesini her bina türünün almak zorunda olmadığı belirtilmektedir. Binaların kullanım ve yapım özelliklerine göre bu zorunluluk durumu belirtilmiştir. EKB almak zorunda olmayan binalar arasında, 50 m² altıda olan her bina, kullanım süresi 2 yıldan az olan tüm binalar, sanayi alanlarında üretim faaliyetlerini yürüten binalar, seralar, atölyeler, ısınma ya da soğutma işlemlerine ihtiyaç duyulmayan depo türü binalar bulunmaktadır.

Binaların Kategorilere Ayrılması

Ülkemizin tüm bölgelerine hizmet veren Semtrio firması, enerji kimlik belgesi için başvuruda bulunan müşterilerine uzmanlarının yapacağı denetimlerle belgelendirme hizmeti veriyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı enerji kimlik belgesi konusunda binaları iki gruba ayırmıştır. Birincisi 2011 yılında önce yapılan mevcut bina, 2011 yılı ve sonrasında yapılanlara da yeni bina tanımlaması yapılmıştır. Yeni binalarda enerji kimlik belgesi olmadan, yapım ruhsatı verilmemektedir. Bu nedenle semtrio firması yeni inşaatlarda denetimler yaparak enerji kimlik belgesi verilmesini sağlıyor. Mevcut binalar ise başvuruda bulunarak 2020 yılı öncesinde gerekli belgelendirmeyi yaptırmalıdır.

Enerji Sınıfları

Enerji kimlik belgesi için belirli enerji sınıfları oluşturulmuştur. Yasalarla belirlenen bu enerji sınıfları, A, B, C, D, E, F, G olarak belirlenmiştir. Yeni binalarda en düşük enerji sınıfının C olması istenmektedir. C altında (E, F, G) olan enerji sınıfı değerleri tespit edildiğinde, o bina için enerji kimlik belgesi verilmemekte, binanın düzenleme yapması istenmektedir.

Kimler Yetkilidir?

Semtrio firması, ülkemizde enerji kimlik belgesi verebilmek için yetkilendirilmiş bir firmadır. Bu firma, bünyesinde bulundurduğu, Elektrik Mühendislerinin yapacağı inceleme ile belge düzenleyebilmektedir. Enerji kimlik belgelerinde, bina ile ilgili çeşitli bilgiler yer alır ve incelemeyi yapan Elektrik Mühendislerinin imzası ile belge hazırlanmış olur. Hazırlanan belge, Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra bina sahiplerine teslim edilir. Semtrio ülkemizde profesyonel hizmet veren akredite olmuş bir firmadır.