Yediiklim Yayınevi sahibi Çelik: ÖSYM soruları özensiz hazırlamış, asıl mağdur biziz

KPPS soru skandalı ile gündeme gelen Yediiklim Yayıncılık sahibi Münir Çelik, asıl mağdurun kendileri olduğunu söyledi, 'soruların ÖSYM tarafından özensiz hazırlandığını' ifade etti.

Yediiklim Yayınevi sahibi Çelik: ÖSYM soruları özensiz hazırlamış, asıl mağdur biziz

Soruların sızdırıldığına ilişkin iddialar üzerine görevden alınan Prof. Dr. Halis Aygün'ün yerine atanan yeni Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın (KPSS) iptal edildiğini duyurdu.

Söz konusu açıklamanın ardından tartışmaların odağındaki Yediiklim Yayıncılık, basın toplantısı düzenledi.

Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin aktardığına göre yayınevinin sahibi Münir Çelik, basın mensuplarına yaptığı açıklamada kuruma yöneltilen iddiaları reddetti, birebir aynı olduğu ifade edilen soruların sadece bir tane olduğuna vurgu yaptı.

Kamuoyuna yansıyan ve sosyal medyada gündem olan ‘20 soru birebir çıktı’ iddialarını kabul etmeyen Çelik, “20 soru aynı çıktı iddiaları asılsızdır. Böyle bir soru yoktur. Hayatın gerçeklerine aykırıdır. İddia edildiği gibi sorular bize verilmiş gibi bir durum olamaz. Yayınevinin tarihinde yok” dedi.

'BİZ Mİ ÖSYM’DEN SORU ALMIŞIZ, ÖSYM Mİ BİZDEN ALMIŞ SİZ TAKTİR EDİN'

Eğitim alanında faaliyet gösteren yayınevlerinin sınavlarda sorulan sorulara yakın hazırladığı sorular ile prim yaptığını ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

“Biz dönem içinde 120 soru için 100 bin soru hazırlıyoruz. MEB sorularından esinlenerek soru hazırlanıyor. Biz benzer sorular yakalarsak kurum prim yapmış olacak. Yüzlerce yayınevi bunun üzerine kurgulanıyor. Buradaki sıkıntı Türkçe’de paragraf sorusu var. Geçen yıl DGS sınavında sorulmuş. Ben mi ÖSYM’den almışım, ÖSYM mi bizden almış siz taktir edin.”

‘ÖSYM’NİN KAPISINDAN GEÇMEDİM’

Münir Çelik, Yediiklim Yayıncılık adına devletten ihale aldığı iddialarına da cevap verdi:

“ÖSYM’den ben çok ihale almışım. Ben Yediiklim tarihinde ÖSYM’nin kapısından geçmedim, kimseyi de tanımam. Sadece bu yıl bir ihale aldık. O da Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği ‘Suriyeli öğrencilerin Türkçe düzeylerini ölçmek amacıyla yaptığı bir ihaledir."

‘MAĞDUR OLAN TARAF BİZİZ’

Hayatı boyunca hiçbir tarikata, cemaate, siyasi partiye üye olmadığını anlatan Çelik, “Bulamazsınız. Biat etmeyen bir kişiliğim vardır” şeklinde konuştu.

Çelik, “Biz burada mağdur olan tarafız” ifadelerine yer vererek, “Her türlü saldırıya geçtiler. 1 milyon 600 bin gencin mağdur olmasına üzüldük. Sorular ÖSYM tarafından özensiz hazırlandığı yönünde bir sonuç çıkıyor burada” dedi.

NE OLMUŞTU?

Sınavda çıkan coğrafya, tarih, matematik gibi farklı alanlardaki 20'den fazla soru, bir Yediiklim Yayınevi'nin deneme sınavlarında yer aldı.

Hatta bazı soruların aynı zamanda kursu da olan yayınevinin sosyal medya platformlarında öğretmenler tarafından çözüldüğü öne sürüldü.

İddia, ilk ileri sürüldüğü saatlerde ÖSYM tarafından yalanlandı.

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olayın araştırılması için Devlet Denetleme Kurulu'na (DDK) talimat verdi; bu süreçte ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün'ü de görevden aldı.

DDK, iddialarla ilgili incelemesinin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık da soruşturma başlattı.

Ayrıca Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, kurul olarak inceleme başlattıklarını duyurdu. Polis Yediiklim Yayınları'nın iki merkez binasına baskın yaparak dokümanlara el koydu.

Son olarak yeni ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy bugün sınavın iptal edildiğini duyurdu.

Etiketler
KPSS ÖSYM