Devlete güvenen öğrenciler isyan etti: 'Ortada bırakıldık'

Avrupa’daki üniversitelerin karşılıklı öğrenci değişimini sağlayan Erasmus projesinde hibe desteğinin azaltılması nedeniyle öğrenciler mağdur oldu.

Devlete güvenen öğrenciler isyan etti: 'Ortada bırakıldık'

Avrupa’daki üniversitelerin karşılıklı öğrenci değişimini sağlayan Erasmus projesinin mağdurları soruna bir an önce çözüm bulunmasını istedi.

Birgün'den Dilan Esen'in haberine göre; Avrupa’daki üniversitelerde eğitim görürken hibe süresinin kısaldığını öğrenen gençler, “Vaatlere güvendik ortada bırakıldık” diyor.

Hibe desteğinin azaltıldığını ve en fazla 2,5 ay olarak yatırabileceğini duyuran İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği öğrencisi Doğukan Yıldırım da onlardan biri.

Erasmus programı kapsamında Almanya’daki TU Freiberg’a giden Yıldırım, önümüzdeki 11 ay boyunca burada yaşayacağını hatırlatarak şöyle konuştu: “Şu ana kadar herhangi bir ödeme yapılmadı. Ne zaman yapılacağı da belli değil. Birkaç hafta idare edecek param var. Ailemin desteğine kaldım. 1 yıl yerine 2,5 aylık destek alacağım buraya gelmeme 3 gün kala açıklandı. Başta bu durum söylenseydi ona göre önlem alırdım.”

Eğitim hakkının önüne ciddi engeller konulduğunu belirten Yıldırım “Çalışmak zorunda kalabilirim. Hibe miktarına güvenerek geldim ama burada ne şartlar altında kalacağımı bilmiyorum. 8 ay boyunca toplam 4 bin 800 avro hibe alacağım söylendi. Şimdi bin 500 avro ödeneceği duyuruldu. Bundan da kesintiler yapılabileceği söyleniyor. Mağduriyetimizin en kısa sürede giderilmesini istiyorum” dedi.

YARIM KALABİLİR

Hibe süresi 3 ay indirilen Karadeniz Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Cansu Aydın, 1 ay önce Litvanya’ya gitmiş. Erasmus kapsamında henüz bir ödeme almadığını söyleyen Aydın, “Normalde 1 yıl için gitmiştim hibe yüzünden bu süreyi kısaltmak zorunda kalabilirim. Net bir şey de söylenmiyor” dedi.

8 aylık hibe verileceğini ancak Ulusal Ajans’ın bu yıl talep edilenin çok altında bir bütçe ayırdığını söyleyen Cansu Aydın şöyle konuştu: “Erasmus’un önemi zaten destek verilmesi. İmkanı olmayanlara da yurtdışında eğitim imkanı sağlaması. Ortada ciddi bir problem var. Üniversiteden gelen bilgilendirmede ‘Kendinizi ona göre hazırlayın’ denildi. Kendi imkanlarımla yaşamak zorundayım. Sorumluluk kabul etmiyorlar ama biz öğrenciyiz. Süreci ne kadar hızlandırabiliyorlarsa hızlandırsınlar bize yardım etsinler. 3 aylık hibeyle 1 yılı tamamlayamam. Çok fazla öğrenci mağdur. Aile desteğiyle geçinmeye çalışacağız.”

Etiketler
Öğrenci Üniversite