Yurt dışındayken hibe ödenmeyeceğini öğrenen öğrenciler: 'Hayallerim bitti, nasıl hayatta kalacağımı düşünüyorum'

İTÜ, Erasmus'a gidecek öğrencilerin alacağı hibenin eksik yatırılacağını açıkladı. Gidilecek süre fark etmeksizin tüm öğrencilere 2.5 aylık hibe ödeneceğini öğrenen öğrenciler, karara isyan etti.

Yurt dışındayken hibe ödenmeyeceğini öğrenen öğrenciler: 'Hayallerim bitti, nasıl hayatta kalacağımı düşünüyorum'

İTÜ, Erasmus'a gidecek öğrencilerin alacağı hibenin eksik yatırılacağını açıkladı. Gidilecek süre fark etmeksizin tüm öğrencilere 2.5 aylık hibe ödeneceğini öğrenen öğrenciler, karara isyan etti.

Sorbonne Üniversitesi'ne öğrenci değişim programıyla giden Rabia K. ve Mert D., eksik hibe kararını orada öğrendi. Mağdur olan iki öğrenci Gerçek Gündem'e konuştu.

YURT DIŞINDAYKEN ÖĞRENDİLER

İTÜ Makina Fakültesi İmalat Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Rabia K., Erasmus programı için gereken yeterlilikleri sağlayarak Paris Sorbonne Üniversitesi'ne gitmeye hak kazandı. 2 Eylül'de Paris'e giden Rabia, İTÜ'nün 25 Eylül'de yaptığı açıklama ile eksik hibe alacağını öğrendi.

"Hibenin de 4 ay yerine 2.5 ay ödenebileceğini öğrendik. Bunun da sadece 600 eurosu Paris'te olduğum sürede elime ulaşacak" diyen Rabia, "Ben sadece güz dönemi Erasmus'tayım. Aslında 5 ay boyunca kalıyorum ama okulumuzun Erasmus yönergesinde hibe tek dönem için 4 ay, iki dönem için 8 ay yatırılıyor. Son yapılan duyuruya göre tek ya da iki dönem farketmeksizin 2.5 aylık bir ödeme yapılacak." bilgisini verdi.

Paris'teyken böyle bir karar alınmasının öğrencileri olumsuz olarak etkilediğini kaydeden Rabia, "Çoğu öğrenci gelirken gelir gider tablosu yapıyor ve genellikle 1-2 aylık bir tutarla birlikte gelip daha sonrasında hibe ile geçinmeye çalışıyor. Son açıklamaya göre hibenin büyük kısmı güz döneminde Erasmus'ta olanlar Türkiye'ye döndükten sonra yatırılacak. Bu da açıkçası çok bir anlam ifade etmiyor çünkü paraya ihtiyacımız olan yer burası." dedi.

"TÜM DÜZENİMİZİ AYARLADIK, GERİ DÖNEMEYİZ"

Eksik hibe dolayısıyla Erasmus'u sonlandırıp Türkiye'ye dönemeyeceğini belirten Rabia, "Erasmus devlet tarafından öğrencilere sunulan bir program ve maddi durumu çok iyi olmayan öğrenciler için çok iyi bir fırsat. Erken dönmek veya iptal etmek mümkün değil çünkü tüm derslerimizi bu düzene göre ayarladık. Uçak biletimizi aldık, İTÜ'deki yurt hakkımızı dondurduk ders seçimi yapmadık. Geriye dönmek seçeneklerimiz arasında bulunmuyor bu yüzden." ifadelerini kullandı.

HEM OKUYUP HEM ÇALIŞMAK ZORUNDA KALDILAR

Yurt dışında yaşayabilmek için orada hem okuyup hem de çalışması gerektiğini de sözlerine ekleyen Rabia, "Fakat haftanın 5 günü dersimiz olduğunu ve bu dersleri çalışmak için de vakte ihtiyacımız olduğunu düşününce çalışmaya vakit bulmak da pek mümkün değil..." dedi.

Sorunun bir an önce çözülmesini istediğini söyleyen mağdur öğrenci, şunları söyledi:

İTÜ hibe eline geçmemesine rağmen dönem içinde başka bir kaynaktan hibe geldikten sonra yerine koymak şartıyla bizlere 600 euro göndereceğini belirtti. Tamamı şubatta gelseydi çok daha kötü bir durumda olurduk. 600 euro ile en azından 1 ay geçinmek mümkün. Umarız miktarı arttırır ve mümkün olan en kısa sürede hibelerimizi bize ulaştırır.

8 AYLIK HİBE VERİLECEĞİ SÖYLENDİ AMA...

İTÜ'de Fizik Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Mert D. de İTÜ'nün hibeleri eksik yatıracağını yurt dışındayken öğrenen öğrenciler arasında. Paris'te Sorbonne Üniversitesi'ne Erasmus programıyla giden Mert, 24 gün önce Paris'e gittiğini ve hibe kararını orada öğrendiğini belirtti.

Erasmus'u 2 dönem yapacağı için kendisine 8 aylık hibe verileceğinin söylendiğini kaydeden Mert, "24 gündür buradayım, okulumun 3. haftası hibemin 600 eurosunu birkaç ay içinde alacağım, geri kalanı şubat ayı gibi alacağım söylendi. Normalde bana 8 ay hibe verileceği İTÜ tarafından beyan edilmişti. Ben buraya büyük maddi zorluklarla geldim. Ailem büyük fedakarlıklarda bulundu. İTÜ gibi bir kurumdan en kötü olasılıkla aralık ayında hibemi yatırmasını bekliyordum. Ancak hibemi tam yatırmamanın yanı sıra benim planımı iptal edip, dönünce ocak ayında para alacağım söylendi. Şu an aralık ayında ödemem gereken kira elimde bulunmuyor. Maddi gücümüz yok, ailem daha çok efor sarf ederek burada en azından bir dönem kalmamı sağlamaya çalışıyor.

Okulun herhangi bir adım atmadığını söyleyen öğrenci, "Okulla daha iletişime geçmedik, normalde ofise gittiğimde bile cevap vermiyorlardı. Pek bir beklentim yok" diye konuştu.

YÜKSEK LİSANS HAYALİ YARIM KALDI

Sorbonne Üniversitesi'nde bölümünün 4. sınıf derslerini aldığını ve Türkiye'ye dönünce mezun olmayı hedeflediğini kaydeden Mert, "Mezun olduktan sonra burada yüksek lisansa başlama hayalim vardı. Şu an hepsi bitti ve nasıl hayatta kalacağımı düşünüyorum. Bütün ders çalışma hevesim bitti ve iş arıyorum."

İptal işlemleri olursa öğrencilere ödenecek tutarın arttırılacağı söylendi ancak eğer iptal durumu olmazsa öğrencilere 2.5 aylıktan fazla hibe verilmeyecek. Aylık 600 euro hibeyle geçinmeye çalışan öğrenciler, bu karardan vazgeçilmesini istiyor.

Etiketler
Öğrenci