İTÜ'de 'hibe' krizinde mağdur olan öğrenci anlattı: Aylardır birikim yapıyordum, gözüme uyku girmiyor

İTÜ'de Erasmus'a gidecek öğrencilerin alacağı hibenin eksik yatırılacağının açıklanması öğrencileri mağdur etti. Erasmus programıyla Almanya'ya gidecek olan İTÜ öğrencisi T. Y., Gerçek Gündem'e konuştu.

İTÜ'de 'hibe' krizinde mağdur olan öğrenci anlattı: Aylardır birikim yapıyordum, gözüme uyku girmiyor

İTÜ'de Erasmus'a gidecek öğrencilerin alacağı hibenin eksik yatırılacağının açıklanması öğrencileri mağdur etti. Erasmus programıyla Almanya'ya gidecek olan İTÜ öğrencisi T. Y., Gerçek Gündem'e konuştu.

Avrupa Birliği (AB) tarafından üniversite öğrencilerine eğitimlerini Avrupa'daki diğer uyumlu üniversitelerde bir ya da iki dönem sürdürme imkanı sağlayan Erasmus programının hibe uygulamasında değişikliğe gidildi.

Türkiye'de birçok üniversitenin Erasmus ofisleri, öğrencilere sağlanacak olan hibenin sadece 2,5 ay olarak yatırılacağını duyurdu. Türk lirasının döviz karşısında her geçen gün değer kaybettiği bir dönemde alınan bu karara öğrenciler isyan etti.

Erasmus programıyla Almanya'nın Bonn kentinde okumaya gitmeye hazırlanan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencisi T. Y., mağdur olan öğrencilerden sadece biri.

Konuyla ilgili Gerçek Gündem'e konuşan öğrenci, 12 aylığına Almanya'ya gideceğini ancak kesilen hibe nedeniyle zorlandığını söyledi. Mağdur öğrenci, "Gerek geçen senelerde uygulanan, gerek bu sene bize imzalı ve mühürlü olarak verilen belgede belirtilen şey şu; bir dönem gidenler 4 ay, iki dönem gidenler 8 ay olarak hibelendirilecektir ve aylık tutar (1. Kategori ülkeler için, örn. Almanya, Fransa) 500 eurodur. Bu sene 500’den 600 euroya çıkarılacağı söylenince bütün öğrenciler olarak sevinmiştik ve buna göre planlarımızı yapmıştık. Fakat aylık tutar 600 euroya çıkarılmasına rağmen iki dönemlik öğrencilere bile 2,5 aylık hibe verileceği açıklandı. 8 aylık almam gerekirken şu an 2.5 aya talim olmam gerekiyor. Yarısı bile değil! Şöyle söyleyeyim normalde aylık 600 eurodan, 8 ayda 4 bin 800 euro almayı beklerken şubat ayında verilecek bir 1500 euro açıklandı. Arada olan 3 bin 300 euroluk farkı nasıl karşılayacağımızı günlerdir kara kara düşünmekteyiz." dedi.

'YURDUMU VE KONTRATIMI BU HİBEYE GÖRE AYARLADIM'

11 Ekim'de Almanya'da derslerinin başlayacağını söyleyen öğrenci, "Şu an İTÜ hibeyi Şubat 2022 tarihinde vereceğini söylüyor. Ben yurdumu ve kontratımı bu hibeye göre ayarladım. Bir anda ‘şubata kadar size para yok’ durumuna geldik. Öğrendiğim günden beri gözüme doğru düzgün uyku girmiyor benim, nasıl yapacağım nasıl iş bulacağım diye. Ailemin desteği her zaman arkamda fakat böyle büyük bir açığa gücümüzün yetmesi imkansız. Eğitimim için her zaman arkamda desteğini hissetmem gereken ülkemin desteğini ise şu an hissedemiyorum." ifadelerini kullandı.

TAM HİBE BİLE YETMİYORDU

Ailesinin ve kendisinin eksik hibeyi kapatacak ekonomik gücünün olmadığını vurgulayan T. Y., tam hibe alacağını düşündüğünde bile birikim yapmaya başladığını söyledi. Öğrenci, "Aylardır kendim ve ailemle birlikte birikim yapmaya uğraşıyoruz. Fakat tam hibe alacağım senaryosu üzerinden yaptığımız birikim tabii ki yeterli olamaz. Bir anda bir çukura atılıp bırakılmışız gibi bir durum…" dedi.

Erasmus'a gitmekten vazgeçmeyeceğini kaydeden öğrenci, şöyle konuştu:

"Öğrenci çalışma iznimi kullanarak eğitimime devam etmeye çalışacağım. Bu hakkı kazanmışken vazgeçmek istemiyorum. Ayrıca vazgeçildiği taktirde bu dönem İTÜ’de ders seçim yapılamayacak çünkü sistemde Erasmus öğrencisi olarak görnüyoruz."

OKUL YÖNETİMİ: İPTAL EDENLERİN ÜCRETLERİ ERASMUS'A GİDENLERE VERİLECEK

İTÜ, öğrencilere yaptığı açıklamada, Erasmus'a gitmekten vazgeçenlerin hibelerinin, gidecek olan öğrencilere verileceğini kaydetti. Öğrenciler bu karara da tepki gösteriyor.

T. Y., bu konuyla ilgili olarak, "Sitede yapılan açıklamada yeterli sayıda öğrenci Erasmus’u iptal ederse hibemizin 5 aya çıkabileceği yazıyor. Kimsenin vazgeçtiği hakkı istemiyoruz, hep birlikte kimse iptal etmek zorunda kalmadan vaat edilen hakkımızı istiyoruz." dedi.

ÖĞRENCİLERE HUKUKSUZ ŞEKİLDE DİLEKÇE İMZALATILDI

Öte yandan İTÜ'nün öğrencilere imzalattığı hukuksuz dilekçeyle ilgili de bilgi veren öğrenci, kendilerine "Geçen senenin hibe tutarlarına göre vize kokaylaştırıcı belgemin yazılmasını istiyorum. Değişen tutarlarda hak iddia etmeyeceğim” yazılı kağıt imzalatıldığını söyledi.

Öğrenci, şunları kaydetti:

"Vize alabilmek için Erasmus ofisinden hibe tutarının yazdığı ‘vize kolaylaştırıcı belge’ye almak zorundayız. Aksi takdirde Erasmus vizemiz zaten çıkmayacak. İTÜ Erasmus ofisi 'Bu belgeyi istiyorsanız şu dilekçeyi yazacaksınız' dedi bize. Ya dilekçeyi yazarsın ya da vize alamazsın gibi bir durum oluştu. Dilekçede ise 'Geçen senenin hibe tutarlarına göre vize kokaylaştırıcı belgemin yazılmasını istiyorum. Değişen tutarlarda hak iddia etmeyeceğim' yazmakta. Bunu tanıdığımız hukukçulara sorduğumuzda bu dilekçenin bir bakıma zorla imzalatıldığını, tamamen hukuksuz olduğunu ve itü Erasmus ofisinin bunu bize karşı kullanamayacağı söylendi."

İTÜ Erasmus Ofisi'nin konuyla ilgili açıklaması şöyleydi:

"2021 yılı dönemi Erasmus+ Yükseköğretimde Öğrenci ve Personel Hareketliliği (KA131) faaliyeti hibe dağıtım sonuçları Türkiye Ulusal Ajansı tarafından ilan edilmiştir.

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yapılan açıklamada yer aldığı üzere “2021-2027 yeni Erasmus+ Programına katılım için Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Komisyonu arasındaki uluslararası anlaşmaların imza süreci devam etmektedir. Bu itibarla ilan edilen hibe tutarları geçici nitelikte olup, resmi sürecin tamamlanmasını müteakiben söz konusu miktarlarda değişiklikler olabilir”.

Hibe dağıtım sonuçları ve kurumların 2021 dönemi bütçeleri incelendiğinde, tüm üniversitelerin hibe miktarlarında olduğu gibi İstanbul Teknik Üniversitesine tahsis edilen hibe miktarında da geçmiş yıllara kıyasla önemli oranda azalma olduğu görülmektedir. İlan edilen bütçe, İTÜ olarak talep ettiğimiz bütçenin oldukça altında kalmıştır.

Kurumumuza tahsis edilen toplam bütçenin en etkin şekilde öğrencilerimize dağıtımı için çalışmalar titizlikle yürütülmektedir. İTÜ’ye tahsis edilen bütçe miktarının önceki yıllara göre azaltılmış olması ve Erasmus öğrenim hareketliliği hakkı kazanmış öğrenci sayısının geçtiğimiz yıllara göre daha fazla olması sebebiyle, öğrencilerimize tahsis edilen hibe miktarlarında değişikliğe gitme zorunluluğu doğmuştur. Bu itibarla 2021-2022 akademik yılında Erasmus öğrenim hareketliliği gerçekleştirecek öğrencilerimize (tek dönem veya iki dönem fark etmeksizin) toplamda 2,5 aylık hibe desteği sağlanabilecektir.

Türkiye Ulusal Ajansı ile yapılan görüşmelerde proje bütçesinin kurumumuz hesabına aktarılmasının yakın bir zamanda olamayacağı, 2022 yılı Şubat ayını bulabileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla, hareketliliğe başlayan öğrencilerimizin hibelerinin tamamının (2,5 aylık) ödenmesi ancak İTÜ’ye hibe aktarımı yapıldıktan sonra gerçekleştirilebilecektir.

Bu gecikme sebebiyle, özellikle Güz döneminde yurtdışında olacak öğrencilerimizin acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla başka bir bütçeden – sonradan yerine koyulmak üzere– bir kaynak oluşturulmuştur. Türkiye Ulusal Ajansı tarafından İTÜ’ye yapılacak hibe aktarımını beklemeden, hibe sözleşmesi işlemi tamamlanan öğrencilerimizin bir aylık hibeleri bu kaynaktan avans olarak hesaplarına transfer edilecektir.

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından ilan edilmiş olan bütçenin artması ve olası hareketlilik iptalleri sonucunda bütçemizde yeterli miktar kalması durumunda, öğrencilerimize tahsis edilen hibe miktarı 2,5 aydan 5 aya kadar arttırılabilecektir. Her durumda, iki dönem hareketlilik gerçekleştirecek öğrencilerimizin hareketliliklerinin ikinci dönemi için hibe ödemesi yapılamayacaktır.

Bütçe aktarımı ve ödemelerle ilgili gecikmelerin İstanbul Teknik Üniversitesi özelinde olmadığını yeniden belirtiriz.

Yeni Erasmus+ Programına (2021-2027) katılım sürecine ilişkin resmi prosedürlerde yaşanabilecek gecikmelerden veya hibe tutarlarında daha sonra meydana gelebilecek değişikliklerden Avrupa Komisyonu, Türkiye Ulusal Ajansı ve İstanbul Teknik Üniversitesi sorumlu değildir.

Konuyla ilgili güncel duyurularımızı web sayfamız üzerinden takip edebilirsiniz. Bilgilerinize önemle sunarız."


Etiketler
Almanya Ordu Öğrenci