Daha çok çocuk daha az eğitim

Evdeki çocuk sayısı arttıkça uzaktan eğitime erişimde karşılaşılan güçlükler de derinleşti. “MEB Eşitlik Analizi 2020” çalışmasında, “Üç veya daha fazla çocuğun bulunduğu hanelerde bu oran daha da düşüktür” denildi.

Daha çok çocuk daha az eğitim

Evdeki çocuk sayısı arttıkça uzaktan eğitime erişimde karşılaşılan güçlükler de derinleşti. “MEB Eşitlik Analizi 2020” çalışmasında, “Üç veya daha fazla çocuğun bulunduğu hanelerde bu oran daha da düşüktür” denildi.

Dünya Bankası finansmanıyla hayata geçirdiği, “Güvenli Okullaşma ve Uzaktan Eğitim Projesi” kapsamında Türkiye’de eğitime erişimde yaşanan sorunları kabul eden MEB’in, benzer bir itirafı EBA için de yaptığı ortaya çıktı. Birgün'den Mustafa M. Bildircin'in ulaştığı, “MEB Eşitlik Analizi” isimli çalışmada, okul çağındaki çocukların bulunduğu yoksul hanelerde EBA’ya erişimin yüzde 39’da kaldığı belirtildi.

Dünya Bankası’ndan finans desteği istediği proje kapsamında hazırladığı dosyada yoksul ile zengin öğrenci arasında uçurum olduğunu itiraf eden MEB’in, “Eşitlik Analizi 2020” çalışmasında da EBA’ya erişimde yaşanan sorunları sıraladığı öğrenildi.

DERİN EŞİTSİZLİK

Raporda, “Daha yoksul arka planı olan ve daha kalabalık evlerde” geniş ailesi ile birlikte yaşayan öğrencilerin uzaktan eğitime erişim ile uzaktan eğitimi takip konusunda zorlandığı kaydedildi. Yoksul hanelerde yaşayan çocuklar ile görece daha iyi ekonomik duruma sahip çocuklar arasında EBA online sistemine erişim konusunda büyük farklılıklar bulunduğu belirtildi.

YOKSUL-ZENGİN AYRIMI

MEB’in Eşitlik Analizi Raporu’na göre, Türkiye’deki hanelerin EBA için cihaz erişimi ortalaması yüzde 68 ile 88 arasında değişirken yoksul hanelerde bu oran yüzde 39’a kadar düştü. Raporda, üç veya daha fazla çocuğun bulunduğu hanelerde ise bu oranın daha da düşük olduğu vurgulandı. Öte yandan raporda, “Sonuçlar, bölgesel yoksulluk dilimlerine göre incelendiğinde EBA’ya erişim seviyelerinde eşitsizlik bulunduğu görülmektedir. Ortalama olarak en yoksul bölgelerdeki öğrencilerin 59’u EBA’ya bağlanırken aynı zaman dilimi içinde en varlıklı bölgelerdeki öğrencilerin yüzde 29’u EBA’ya bağlanmıştır” değerlendirmesinde bulunuldu.

KIZ ÖĞRENCİLER DAHA DEZAVANTAJLI

MEB’in, kız çocuklarının uzaktan eğitime erişime ilişkin yaptığı değerlendirme de dikkati çekti. Raporda, kız öğrencilerin, “Daha fazla ev işi yapmaları beklendiği için” erkek öğrencilere kıyasla daha fazla dezavantajlı olabileceği ifade edildi.

Etiketler
MEB