LGS ve YKS ertelenecek mi? Milli Eğitim Bakanı'ndan yeni açıklama

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, koronavirüs nedeniyle alınan tedbirler doğrultusunda LGS ve YKS sınavının ertelenip ertelenmeyeceği yönelik açıklama yaptı.

LGS ve YKS ertelenecek mi? Milli Eğitim Bakanı'ndan yeni açıklama

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk katıldığı canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu.

Okulların ne zaman açılacağıyla ilgili "Bilim Kurulu ile istişare halindeyiz, yarın bir toplantımız olacak. Toplantı sonucunda bir değerlendirme yapılır" ifadelerini kullandı. LGS ve YKS ertelenecek mi? sorusuna da yanıt veren Bakan Selçuk, "Bu konuda da bizim paketimiz hazır. LGS ile ilgili öğrencilerimizin neye ihtiyaçları olduğuna bakıyoruz." dedi.

Eski Başbakan Adnan Menderes'in idamını konu alan animasyonun ortaokul öğrencilerine izletilmesi ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Bakan Selçuk, ''Bu ders aralarındaki bir etkinlik kuşağı ile ilgili. Etkinlik aralarına belgeseller konuluyor. Gece yarılarına kadar çalışıyoruz. İsimlendirmede hata olmuş. Dünya çapında bir proje yapıyor bakanlık. Gözden kaçan bir hata. İnceleme başlattık.'' dedi.

Bakan Selçuk'un açıklamaları şöyle;

EBA'DAKİ ERİŞİM SORUNU

Uzaktan eğitim ile kastettiğimiz içerik televizyon yayını. Peki, bilişim ağı yani EBA hangi fonksiyonu görecek? Çocuklarımız konu tekrarı yapmak isterlerse, TV'deki programları kaçırırlarsa böyle bir yoğunluk olabilir. Bir öğrenci iki saat kalıp orada videolar izleyebilir, binlerce deney var. Deneyleri izleyebilirler, öğretmenleri ile etkileşime girebilirler. EBA bir sosyal medya platformu. Bir haftada 3 kanal kurup bunun içeriklerini oluşturup bütün ülkenin ihtiyacını giderebilmek bizim için büyük bir proje. Ben bütün ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. MEB'in bu projede çalışan ekibine ben tekrar teşekkür ediyorum.

TARTIŞMA YARATAN ADNAN MENDERES GÖRÜNTÜLERİ

(Adnan Menderes'in idamına ilişkin görüntüler) Ben bu işe Ziya öğretmen olarak bakıyorum. Pedagojik olarak bakıyor Ziya öğretmen. Bu ders aralarındaki bir etkinlik kuşağı ile ilgili. Bir inceleme başlattım. Bu ekip öylesine ummalı bir çalışma içinde ki, benim hepsini tek tek izlemem mümkün değil. Prensip olarak neyi nasıl yapacağımızla ilgili arkadaşlarımızın yüzlercesi bu konuya eğiliyor. Bu çalışma sırasında bir program yerine başka bir içerik konuluyor yanlışlıkla. Burada şöyle bir şey var. Bizim ekiplerimiz kontrollü olarak içeriklere bakıyor. Kontroller sırasında bir hata olmuş. Projenin tamamını kötülemek anlamında bir şey değil. Hukuksal bir konu süreci beklememiz lazım.

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Hastalıkla ilgili ne zaman pik yapacağı vs bizim konuşmamız doğru değil, bu bir bilim alanı. Bilim Kurulu ile istişare halindeyiz, yarın bir toplantımız olacak. Toplantı sonucunda bir değerlendirme yapılır. Önemli olan veriye dayalı yapılması. Somut verilere göre bir karar vereceğiz.

(Meslek liselerinde maske üretimi) Bizim geldiğimizden beri artık meslek liselerinde bakış açısı pardigmal olarak dönüşüyor. Meslek liselerini üretimin içine sokmamızın nedeni de bu zaten.

Sınıf geçme ile ilgili de çalışılıyor. Tüm sorular masada çözümleri de çalışılıyor. Birden bire bütün senaryoları açıklamak bir karmaşa yaratır, şimdi hiç gerek yok.

LGS VE YKS SINAVLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

(Üniversite sınavları) LGS MEB ile ilgili, YKS ÖSYM ile ilgili. MEB'in ilgisi hangi konulardan sınav yapılacak konusu ile ilgili. Bu konuda da bizim paketimiz hazır. LGS ile ilgili öğrencilerimizin neye ihtiyaçları olduğuna bakıyoruz. Yüz yüze işlenen konular neyse onlardan soru soracağımızı söyleyerek, ki sınav tarihimiz belli olursa -bizim ertelemek gibi bir niyetimiz yok- sınava giren 12. ve 8. sınıf öğrencilerine bir şey söylemek isterim. Sınav senesinde olmayan öğrenciler MEB'in konularını izliyor. Sınav senesinde olan öğrencilerimiz sınavın içinde çıkması muhtemel konularla ilgili içeriklerle karşılaşacaklar. Bu nedenle EBA'yı takibi ihmal etmesinler.

İşte Haber Global'de Tuba Atav'ın sorularını yanıtlayan Bakan Selçuk'un açıklamalarının devamı:

SORU: Siz kişisel olarak nasıl korunuyorsunuz?

Ortama bağlı. Yüz yüze toplantıları acil olmadıkça yapmıyoruz. Belirli aralıklarla oturarak, maske takarak, çay servisini mesela buradaki iptal ederek...

SORU: Yakın temas sebebiyle mi iptal edildi?

Tabi ondan. Personel sayısının azaltılmasıyla ilgili Aile Bakanlığımızın aldığı tedbirlere dayalı olarak arkadaşlarımızın evden çalışmasıyla ilgili olanakları hazırladık.

SORU: Sınavlar nasıl olacak?

Burada da ihtimaller var. Hemen, orta vadede uzun vadede açılacağı durumlar olabilir. Öğrencilerimizi mağdur etmeden, bu küresel bir sorun. Biz çözüm makamıyız. Ne tür tedbirler almamız lazım? Modellemeler yapmak lazım.




SORU: Hiç sınav olmaması söz konusu mu?

Elbette bir sınav yapacağız. Sınıf geçme ile ilgili hukukçular çalışıyor. İkinci dönem ile ilgili duruma bakacağız. Birden bire bütün senaryoları açıklamak karmaşa yaratır

Liseye geçiş sınavı MEB'e, YKS ÖSYM ile ilgili. LGS ile ilgili baktığımızda öğrencilerimizin bu sınav çerçevesinde neye ihtiyaçları olduğuna bakıyoruz. Yüzyüze işlenen konular neyse onlardan soru soracağımızı söyleyerek. Sınav tarihini ertelemek gibi niyetimiz yok ama koşullar başka şeyi getirirse ona göre tedbirimizi alırız. Sınav senesinde olmayan öğrenciler MEB'in yıllık programında olan konuları izliyorlar. EBA'yı takip etmeyi ihmal etmesinler.

SORU: Ücretli öğretmenler ne olacak? Ders ücreti karşılığında ödenek alıyorlar

Bir ulusal paket açıklandı. Her sektörle ilgili neler yapılabilir konusunda. Bu konuyu biz telafi eğitimi yapacağız zaten. Derslerin olmadığı zamanda da belki telafi yapacağız. Mutlaka olacak. TV ile eğitim okuldan soğumaması içindir. Biz tüm içeriği veriyoruz. Bizim için bu tam olmuyor. Yüz yüze de devam edeceğiz. Her türlü olasılık var. Mesela yazın da olsa bunları kim verecek? Derse girmeyen ücretli, kadrolu, sözleşmeli öğretmenler verecek

SORU: Özel eğitime muhtaç öğrenci ve öğretmenler için de aynı şey geçerli mi?

Aynı ücretli öğretmenler gibi...

SORU: Özel okula giden öğrenciler ve veliler. Ücret ödemeyi sürdürecekler mi?

Yapılmayan derslerin tamamını telafi olarak yapacaklar. Bu ay verilmeyen ders başka bir zaman diliminde muhakkak suretle bu dersler yapılacak.

SORU: 18 Mart'ta atanan öğretmenlerin kararnamesi ne zaman çıkacak?

Bu atamalarla ilgili süreç belli bir süre alır. Bu dönemde de bir süreci var. Şu anda da bir belirsizlik var. Bu belirsizlik nedeniyle bugünlerde verilecek karara göre takvim üzerinde çalışacağız

SORU: Neler söyleyeceksiniz öğretmen, öğrenci ve velilere?

Paniğe gerek yok. Tüm kurum ve kuruluşlar bu mesele ile ilgileniyor.

SORU: En kötü senaryo nedir?

Eğitimsel sürecin yürütülememesi ve kayıpların telafisi konusunda yapmamız gerekenler. Öğretmenlerim şunu bilir. Her bir çocuk onlara emanettir. Her bir öğretmenim kendisiyle ilgili çocukları takip etmek, iletişim kurmak durumunda zaten çalışıyor. Bu işin nasıl yapılacağı konusunda onlara da eğitim veriyoruz. 11. ve 12'nci sınıflara yönelik yapay zeka yeni başladı. İnanılmaz bir içerik var. 240 bin soru var sistemde.

SORU: ''Öğretmenim ders izlerken özlüğümüzü giyecek miyiz'' diye mesajlar vardı...

Veliler, çocukların fiziksel hareketi ile ilgilensinler. Evde dans, spor, müzik eşliğinde bir takım çalışmalar yapılabilir. Kitap okumak çok önemli. Oyunlar, etkinlikler, bilimsel içerikler...

Etiketler
Koronavirüs Türkiye LGS Ziya Selçuk