Sayıştay ortaya çıkardı: Eğitimde 'pazarlık'

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ocak ayında ilettiği talebi aylarca bekleten Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, ayla sonra ihaleye çıkararak pazarlık usulü yaptı.

Sayıştay ortaya çıkardı: Eğitimde 'pazarlık'

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), 16 Ocak 2017 tarihinde Ankara Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na ilettiği okul projesi talebi, beş ay sonra karşılanabildi.

MEB’in Ocak ayında ilettiği talebi aylarca bekleten Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, ‘işin ivedi olması’ gerekçesiyle haziran ayında ihaleyi pazarlık usulü ile yaptı.

GEREKÇE YOK

Sayıştay’ın 2018 yılı denetimleri kapsamında Ankara Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı mali hesapları incelendi. Sayıştay’ın incelemelerine göre Başkanlık, kamu ihalelerinde kayırmacılığa yol açtığı gerekçesiyle eleştirilen 21/b yöntemini, bu yönteme başvurulması içi herhangi bir gerekçe olmaksızın kullandı.

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, Başkanlık, MEB’in 16 Ocak 2017 tarihinde gönderdiği, “Okul projeleri için acil ihaleye çıkılsın” talebine ilişkin haziran ayına kadar adım atmadı. Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, talepten beş ay sonra ise MEB’den gelen, ‘ihalenin ivedilikle yapılması’nı gerekçe göstererek ihaleye çıkılması için Valilik’ten izin aldı.

NE ANİ NE ÖNGÖRÜLMEYEN

Sayıştay, “Yapım işine ilişkin ani ve beklenmeyen ya da öngörülemeyen bir durumun ortaya çıktığı değerlendirmesini yapmak mümkün değildir” tespitiyle uygulamayı eleştirdi. Kurumun, açık ihale ya da belli istekliler arasında ihale yöntemiyle ihaleye çıkması gerektiğinin altını çizen Sayıştay denetçileri, “Proje önceden belliyken buna ilişkin çalışmalar zamanında yapılmamıştır” ifadesini kullandı. Başkanlık ise ‘Kamu hizmetinin devamlılığı ve hızlı karar alma gerekliliği’ gerekçesiyle bu yola başvurulduğunu savundu.

Etiketler
Sayıştay Milli Eğitim Bakanlığı