Çapa Fen Lisesi öğrencileri: Tuvalet duş oldu, bir odada 20 kişi kalıyoruz

Depremde yurtları hasar gören Çapa Fen Lisesi öğrencilerinin mağduriyeti giderilemedi.

Çapa Fen Lisesi öğrencileri: Tuvalet duş oldu, bir odada 20 kişi kalıyoruz

Depremde yurtları hasar gören Çapa Fen Lisesi öğrencilerinin mağduriyeti giderilemedi. Geçici olarak bir uygulama oteline yerleştirilen öğrenciler, “Merdiven arasındaki tuvalet, duş oldu. Odalarda 20’şer kişi kalmamız bekleniyor” dedi.

Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre İstanbul’da 26 Eylül’de meydana gelen ve kent genelinde hissedilen 5,8 şiddetindeki sarsıntı, eğitim kurumlarının depreme dayanıksızlığını bir kez daha gözler önüne serdi. Merkez üssü Marmara Denizi Silivri açıkları olan depremin üzerinden haftalar geçse de birçok okul yaralarını saramadı. Depremde hasar gören okulların arasında yer alan İstanbul Çapa Fen Lisesi’nin yatılı kız öğrencileri, halen yurtlarına dönemedi. Geçici olarak bir uygulama oteline yerleştirilen onlarca öğrenci, “Burada uzun süre kalamayacağımız söylendi. Uygun şartlarda bir yurtta kalmak istiyoruz” sözleri ile kamuoyundan destek beklediğini duyurdu.

1901 yılında inşa edilen ve tarihi değeri olan okulun yurdu, 26 Eylül İstanbul Depremi’nde ağır hasar aldı. Öğrenciler, okul idaresinin yedi yıldır Bakanlıktan ödenek istediğini ancak alamadığını öne sürdü. Ödenek yetersizliğinden bakım yapılamayan yurt binası, depremin ardından, “Az hasarlı” listesine girdi. Öğrenciler, yurt binasının tavanının alçılarının döküldüğünü ve var olan çatlakların iyice derinleştiğini ifade etti.

Çapa Fen Lisesi kız yatılı öğrencileri, toplantı olduğu gerekçesiyle 29 Eylül’de yurt yemekhanesine toplandı. Yemekhanede öğrencileri il milli eğitim müdürü ve il milli eğitim müdür yardımcısı karşıladı. İl milli eğitim müdürlüğü yetkilileri, öğrencilerin bir buçuk saat içerisinde yurdu boşaltması gerektiğini anlattı. Öğrenciler, nereye gideceklerini bilmeden eşyalarını toplamaya başladı.

GİRİŞ KAT YURDA ÇEVRİLECEK

Milli Eğitim yetkililerinin yurdu boşaltmalarını istediği öğrenciler, tüm eşyalarını toplayarak yurttan ayrıldı. Okul idarecilerinin gayretleri ile kısa sürede yurdu boşaltan öğrenciler, okulun civarında bulunan bir uygulama oteline yerleştirildi. Yetkililer, öğrencilerin otelde uzun süre kalamayacağını belirterek dersliklerin de bulunduğu okulun giriş katının yurda çevrileceğini bildirdi.

Okul yönetiminin de bu karara karşı olduğunu söyleyen öğrenciler, “Ancak milli eğitim müdürlüğünün bizim için planı bu” dedi. Daha sonra okulun merdiven arasında bulunan tuvaleti, duşa çevrildi. Yurda dönüştürülmesi düşünülen koridorda beş derslik olduğunu anlatan öğrenciler, şunları söyledi:

“Normalde altı kişi kaldığımız odalarda 20’şer kişi kalmamız bekleniyor. Ayrıca okulumuzun giriş katı, konferans salonumuzdan ötürü gerek hafta içi gerekse hafta sonu dizi setleri, TUS öğrencileri tarafından kullanılan, mahremiyetimizin sağlanamayacağı bir alan. Türkiye’nin sayılı ve köklü okullarından birinde bu şartlarda sınavlara hazırlanmaya çalışıyoruz. Uygun şartlarda bir yurtta kalmak istiyoruz.”

Etiketler
Lise Öğrenci