ABD seçimlerinde kazanan değil, kaybeden belli: 'Kırmızı dalga' başka bahara kaldı

ABD'de yapılan ara seçimlerde kilit eyaletlerde başa baş yarış devam ediyor. Henüz Senato ve Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu kazanacak taraf belli değil. Cumhuriyetçilerin 'kırmızı dalga' beklentisinin gerçekleşmeyeceği ve Trump'ın başkan adaylığı için en büyük rakibinin ezici zaferi ise kesin...

ABD seçimlerinde kazanan değil, kaybeden belli: 'Kırmızı dalga' başka bahara kaldı

Amerika Birleşik Devletleri'nde Senato'daki 35 koltuğun ve Temsilciler Meclisi'ndeki tüm sandalyelerin yeni sahibinin belirleneceği ara seçimler geride kaldı.

TSİ 17.30 itibarıyla gelen sonuçlara göre Senato'da ve Temsilciler Meclisi'ndeki dağılım henüz netleşmiş değil.

Ancak netleşen bir şey var, ABD ara seçimleri beklenen 'kırmızı dalgayla' sonuçlanmadı ve Cumhuriyetçiler için yaşanan hayal kırıklığı, elde edilen zaferlerden daha büyük.

Zira ABD'de enflasyonun fırladığı, piyasaların dip yaptığı ve Başkan Biden'ın onaylanma oranının yüzde 40'ların altına düştüğü bir dönemde Cumhuriyetçilerin daha önemli kazanımlar elde etmesi hatta Senato ve Temsilciler Meclisi'ndeki çoğunluğu ele geçirerek Beyaz Saray'daki Joe Biden'ı 'topal ördek' konumuna düşürmesi bekleniyordu.

Gelinen nokta da ise kilit önemdeki Pennsylvania'da Trump'ın güçlü şekilde desteklediği Mehmet Öz seçimi net bir şekilde kaybederken, Georgia, Nevada ve Arizona'dan gelecek sonuçlar Senato'daki dağılım için belirleyici olacak.

Halen iki partinin de Senato veya Temsilciler Meclisi'ndeki çoğunluğu matematiksel olarak elde etme ihtimali bulunuyor. Projeksiyonlar Demokratlar'ın Senato'da, Cumhuriyetçiler'in ise Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu yakalama ihtimalinin yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Ancak bu seçimden şimdiden çıkan bazı sonuçlar, Amerikan siyasetinin gelecek 2 yıldaki gidişatıyla ilgili bir fotoğraf sunuyor. Zira seçimlerin henüz kazananı belli olmasa da kaybedenin eski ABD Başkanı Donald Trump olduğunu söylemek mümkün.

TRUMP'IN DESTEKLEDİĞİ BAZI ADAYLAR HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

Geçtiğimiz başkanlık seçimlerini kaybetse bile halen Cumhuriyetçi Parti içerisinde en güçlü isimlerden biri olan Donald Trump, ara seçim döneminin de etkili figürlerinden biri olmuş, yarışın yakın geçmesi beklenen birçok eyalette kendi desteklediği adaylardan desteğini esirgememişti.

Trump, sabah saatlerinde Florida'daki ünlü konutunun önünde bir zafer konuşması yapmayı ihmal etmedi ancak saatler ilerledikçe ortaya çıkan tablo Trump için zaferden çok bir yenilgiyi işaret ediyor. Zira eski ABD başkanının desteklediği 300'den fazla aday beklenen 'büyük kırmızı dalgayı' yaratmaktan uzak sonuçlar elde etti.

Pennslyvania'da Trump'ın favorisi Mehmet Öz seçimi beklentilerin altında kalarak net şekilde kaybetti. Georgia'da Herschel Walker, Demokrat rakibi karşısında yüzde 50'yi geçemedi ve seçimlerin yenilenme ihtimali ufukta belirdi. Arizona'da da benzer şekilde Trump'ın desteklediği Blake Masters rakibiyle başa baş bir yarış sürdürüyor.

Bu adaylar halen Senato'da koltuk kazanabilir ancak bu salı gününden sonra Trump'ın Cumhuriyetçi Parti içerisinde daha az güvenilen bir isim olacağı açık.

TRUMP'IN EN CİDDİ RAKİBİNDEN EZİCİ ZAFER

Trump'ın Cumhuriyetçilerin başkan adayı olmak için en büyük rakibi olarak gösterilen Florida Valisi Ron DeSantis seçimi 20 puan farkla kazanarak yeniden vali seçildi.

Florida'da 2020 başkanlık seçimlerini Trump sadece yüzde 3'lük oy farkıyla kazanmıştı.

DeSantis elde ettiği zafer onu başkan adaylığı yarışında biraz daha öne taşıyacak gibi gözüküyor. Seçim sonuçlarının ardından toplanan DeSantis destekçileri de aynı fikirde olacak ki, 'iki yıl daha' sloganları sıklıkla duyuldu.

Bu slogan dört yıllığına vali olarak seçilen DeSantis'in ikinci yılın sonunda görevini bırakarak başkan adayı olacağı yönündeki öngörülere gönderme yapıyordu.

Amerikan kamuoyunda 'Trump 2.0' olarak da anılan Ron DeSantis'in seçim zaferi, 15 Kasım'da 'büyük bir duyuru' yapacağını söyleyen Trump'ın başkan adaylığı yarışında elini zayıflatacak etkenlerden biri olacak.

Etiketler
ABD seçimleri Meclis NATO Seçim