Kim Jong-un'dan bir füze denemesi daha

ABD, Güney Kore ve Rusya’yla birbiri ardına zirvelere katılan Kuzey Kore, nükleer denemelerini sürdürüyor.

Kim Jong-un'dan bir füze denemesi daha

ABD, Güney Kore ve Rusya’yla birbiri ardına zirvelere katılan Kuzey Kore, nükleer denemelerinden de vazgeçmiyor.

Trump, Moon Jae-in ve Putin’le bir araya gelen Kim Jong-un her görüşmeden sonra yeni bir füze denemesiyle dikkat çekiyor. Son olarak Rusya’da Putin’le görüşen Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim, Kore Yarımadası’nın doğu açıklarına kısa menzilli füze denemesi gerçekleştirdi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre füzeler ülkenin doğusundaki Hodo yarımadasından ateşlendi. Açıklamada, füzelerin 70 ila 200 km arasında seyredip Japon Denizi’ne düştüğü belirtildi. Eğer Güney Kore’nin iddiası teyit edilirse, bu deneme, Pyongyang’ın Kasım 2017’de yaptığı kıtalararası balistik füze atışından sonraki ilk deneme olarak kayda geçecek. Pyongyang geçen ay yaptığı açıklamada, yeni bir ‘taktiksel güdümlü silah’ geliştirdiğini ve denediğini duyurmuştu. Geçen ayki deneme de, Kim Jong-un ile Trump’ın Vietnam’da sonuçsuz kalan zirvesinden sonraki ilk silah denemesi olmuştu.

“GÖRÜŞMELER BAŞLAMALI”

Gelişmeden ‘büyük kaygı’ duyduklarını kaydeden Güney Kore, Pyongyang’a “Kore yarımadasında askeri gerilimi artıran eylemlerini” durdurma çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “Kuzey Kore’den nükleer silahlardan arınma görüşmelerine hızlı bir şekilde yeniden başlanması doğrultusunda adım atmalarını bekliyoruz” denildi.


“İZLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Trump, Şubat ayında Hanoi’de düzenlenen zirvede, Kim Jong-un’un önerisinin kötü bir anlaşma olduğunu söyleyerek masadan kalkmıştı. Kuzey Kore, uzun menzilli ve nükleer füze denemeleri yapmayacağı taahhüdünde bulunmuştu. Şimdi de ABD’den tepki gecikmedi. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders , “Kuzey Kore’nin eylemlerinden haberdarız. Konuyu gerektiği şekilde izlemeyi sürdüreceğiz” dedi.

Gelişme üzerine ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Güney Koreli mevkidaşı Kang Kyung-wha da bir telefon görüşmesi yaptı. İkilinin, Kuzey Kore’nin adımına “dikkatli bir şekilde karşılık verme” noktasında mutabık kaldıkları belirtildi.

Etiketler
Güney Kore Kuzey Kore Rusya