Dünyanın en yüksek rakımlı karayolu tüneli trafiğe açıldı

Tünel, deniz seviyesinden 4.750 metre yükseklikte olup Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nin güneybatısında yer alıyor.

Dünyanın en yüksek rakımlı karayolu tüneli trafiğe açıldı

Dünyanın en yüksek rakımlı karayolu tüneli 26 Nisan Cuma günü trafiğe açıldı. Tünel, deniz seviyesinden 4.750 metre yükseklikte olup Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nin güneybatısında yer alıyor.

İki yönde trafiğe açık tünel 5,7 km uzunluğunda olup bölgenin başkenti Lhasa'yı Tibet'in güneydoğusundaki Nyingchi'ye bağlayan 400 km'lik otoyolun bir parçası.

Tünelin inşası 2015'te 5.18 metre rakımlı Mila Dağı'nda başladı ve dağı dolanarak 18 km tutan mesafeyi 5,7 km'ye indirmiş oldu.

China Railway no.2 Bürosu'na bağlı Mila Dağı projesi yöneticisi Gong Bin, inşaat sırasında, son derecede soğuk havada ve yüksek rakımda dağda tünel açarken hassas ölçme kabiliyetinin artırılması türünden 10 kadar teknolojik atılım yapıldığını söyledi.

Soğuğa ve oksijen seyrekliğine ek olarak 2.000 inşaat işçisinin bir de iş yerinde yaşama koşullarının ve malzeme taşımanın zorluklarıyla karşı karşıya kaldıklarını ekledi.

İnşaat projesinini parti şefi Xu Yong "Burada dört yılı aşkın bir süre çalıştık ve tünelin girişindeki eğreti evlerde yaşadık" dedi.

Öte yandan Xu, karayolunun, Tibet'in doğu tarafına önemli bir geçiş olanağı sunarak turizmi, endüstriyel gelişmeyi destekleyeceğini ve yerel halka trafik kolaylığı sağlayacağını söyledi.