Maduro: Seçim değil darbe istiyorlar

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ABD'nin gözlerini Venezuela halkının zenginliklerine diktiğini ve ülkede darbe istediğini sözledi.

Maduro: Seçim değil darbe istiyorlar

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, “Bir ABD imparatorluğu var ve gözlerini Venezuela halkının zenginliklerine dikmiş durumda. Onlar seçim değil, darbe istiyorlar” diyerek ABD'ye tepkisini bir kez daha dile getirdi.

ABD ve bazı bölge ülkelerinin, Venezuela’ya yönelik askeri tehditlerinin, ülkesinin petrol, maden ve diğer zenginliklerini kontrol etme isteğinden kaynaklandığını anlatan Maduro, “Eğer Venezuela patates ya da muz üretseydi, emperyalist kasırganın içinde olmazdı.

Şunu kabul edelim ki bir ABD imparatorluğu var ve gözlerini Venezuela halkının zenginliklerine dikmiş durumda. Onlar seçim değil, darbe istiyorlar” dedi. Guaido ise ABD’nin müdahalesine yeşil ışık yaktı.

BARIŞ, TEHDİT ALTINDA

Birgün'de yer alan habee göre; Venezuela Devlet Başkanı Maduro, şöyle devam etti: “Venezuela’nın ulusal egemenliğine, ‘insani yardım’ adı altındaki bir şovla zayıf gösterilerek saldırmak isteniyor.

Barış, Venezuela’yı askeri işgalle tehdit eden ABD Başkanı Donald Trump’ın tehditleri altındadır. Dünyanın en büyük ve en agresif askeri gücünün başındaki Trump’ın ‘Venezuela için askeri seçenek’ kullanmaktan bahsetmesi çok tehlikelidir.”

‘TASARI YOK HÜKMÜNDE’

Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi’nden (TSJ) hali hazırda yetkisi bulunmayan muhalif Ulusal Meclis’te ele alınan ve kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun bu unvanının her 30 günde yenilenmesini de içeren düzenlemeye ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Ulusal Meclis’in üzerinde çalıştığı geçiş hükümeti yasa tasarısının Venezuela anayasası ile çeliştiğine yer verilen açıklamada tasarının yok hükmünde olduğu belirtildi.

MÜDAHALEYE YEŞİL IŞIK

Guaido, ise bir gazetecinin geçici devlet başkanlığı sıfatı ile ABD ya da başka bir gücün varlığına yeşil ışık yakıp yakmayacağı yönündeki soruya, şu yanıtı verdi: “Biz elimizden gelen her şeyi yapacağız.

Bu elbette çok polemiğe neden olan bir konu fakat çocukların ölmemesi, insanların hayatlarını kurtarabilmek ve ülkeyi yönetilebilir hale getirip insani duruma müdahale edebilmek için Ulusal Meclis’in egemenliğini ve yetkilerimizi kullanarak ne gerekiyorsa onu yapacağız.”

ÇİN’DEN DİYALOG ÇAĞRISI

Çin, Venezuela’daki sorunların yalnızca barışçıl diyalog ve siyasi yollarla aşılabileceğini ve uluslararası toplumun bu yöndeki çabalarını desteklediğini bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying yaptığı yazılı açıklamada, “Çin, Venezuela’nın iç işlerinin Venezuela halkı tarafından anayasa ve hukuk çerçevesinde barışçıl diyalog ve siyasi kanalla çözülmesi gerektiğine inanıyor” ifadelerini kullandı.

***

2 MİLYON İMZA TOPLANDI

Venezuela’da ABD müdahalesine karşı imza kampanyası başlatıldı. Yıllardır Venezuela’yı teslim almak için yürütülen operasyonlara dikkat çeken Maduro, bütün planların boşa çıkarıldığının altını çizerek, “Venezuela, bağımsızlığı, haysiyeti, tarihi var olma hakkı, barış uğruna savaşmak amacıyla bugün hiç olmadığı kadar kararlıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Venezuela’da ABD ve bölge ülkelerinin askeri tehditlerine karşı düzenlenen “Venezuela’dan ellerini çek” imza kampanyasına da değinen Maduro, şimdiye kadar 2 milyona yakın imzanın toplandığını duyurdu.

Etiketler
Seçim Venezuela