Gülen'in iadesi için 'komplo kurmak'la suçlandılar

ABD'de Türkiye'yi zora sokacak bir iddianame daha hazırlandı. İddianamede Ekim Alptekin, Türkiye hükümeti adına Fetullah Gülen’in iadesi için “komplo kurmak” ile suçlandı.

Gülen'in iadesi için 'komplo kurmak'la suçlandılar

Hürriyet gazetesinden Razi Canikligil'in haberine göre ABD Başkanı Donald Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’in yargılandığı davada, Flynn’in eski iş ortakları Bijan Rafiekian (66) ve Ekim Alptekin (41), Türkiye hükümeti adına Fetullah Gülen’in iadesi için “komplo kurmak” ve “yabancı bir devlet adına kayıtdışı temsilci olarak hareket etmek” ile suçlandı.

İşadamı Alptekin’e yönelik diğer suçlamalardan biri ise FBI’a “yalan beyanda bulunmak”. İddianameye göre Flynn, Rafiekian ve Alptekin’in Gülen’in Türkiye’ye iadesini sağlamak istedikleri ve Türkiye’nin bu lobicilik faaliyetindeki rolünü gizledikleri öne sürüldü.

Lobi soruşturması

Türkiye lehine lobi çalışması ilk kez 2016’daki bir yazının ardından soruşturma konusu olmuştu. Flynn, bir haber sitesinde Gülen için ‘radikal İslamcı’ ve ‘karanlık İslamcı molla’ ifadelerinin yer aldığı bir yazı kaleme almıştı.

Bunun ardından savcılar Flynn ve şirketi Flynn Intel Group’un Türkiye adına para karşılığı lobi faaliyetinde bulunup-bulunmadığına yönelik soruşturma başlatmıştı.

ABD’de yabancı bir ülke adına lobi veya danışmanlık faaliyetlerinde bulunmak suç değil. Ancak Flynn bu sözleşmeyi açıklamak için mart ayına kadar beklediği için incelemeye alınmıştı.

Bijan Refikyan ise Gülen’in iadesi için ABD Kongresi’nin iknasına yönelik başlatılan projeye yardımcı olmasıyla gündeme gelmişti.

Etiketler
İddianame Türkiye