Eski Washington Büyükelçisi Tan: Amerika’da Türkiye ile ilişkilere sahip çıkan siyasetçi kalmadı

Eski Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD'de yapılacak ara seçimlerin Türkiye ile ilişkilerde bir değişikliğe neden olmayacağını söyledi

Eski Washington Büyükelçisi Tan: Amerika’da Türkiye ile ilişkilere sahip çıkan siyasetçi kalmadı

Eski Dışişleri sözcüsü ve Washington büyükelçisi Namık Tan, ABD'de 8 Kasım'da yapılacak olan ve Kongre aritmetiğini değiştirme potansiyeli bulunan ara seçimlerin Ankara-Washington ilişkilerinde büyük bir değişime sebep olmayacağını düşündüğünü belirtti.

YetkinReport'taki yazısında, "Zira, son zamanlarda Amerika’da Türkiye ile ilişkilere sahip çıkan siyasetçi neredeyse kalmadı. Aslında, sadece siyasetçi değil herhangi bir kurum da kalmadı" diyen Tan, "Kongre’nin hem Demokrat hem Cumhuriyetçi üyelerinin genel olarak Türkiye’ye karşı menfi bir tutum içinde oldukları görülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Tan, "Amerikan Kongresi ara seçimleri nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Türkiye, demokrasisini ihya yolunda anlamlı adımlar atmadıkça, ABD’nin Türkiye ile ilişkilerinde herhangi bir değişikliğe yol açmayacaktır diye düşünüyorum" yazdı.

Namık Tan'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

Ara seçimlerin ABD dış politikasında radikal değişikliklere yol açmayacağını düşünüyorum.

Aynı şeyi, Türk-Amerikan ilişkileri bakımından da söylemek mümkün. Zira, son zamanlarda Amerika’da Türkiye ile ilişkilere sahip çıkan siyasetçi neredeyse kalmadı. Aslında, sadece siyasetçi değil herhangi bir kurum da kalmadı. Kongre’nin hem Demokrat hem Cumhuriyetçi üyelerinin genel olarak Türkiye’ye karşı menfi bir tutum içinde oldukları görülüyor.

Bunun temel sebebi, geçen birkaç yıl zarfında ilişkilere hâkim olan güvensizlik havası. Dolayısıyla, ara seçimlerde Kongre’deki denge nasıl şekillenirse şekillensin, ABD ile ilişkilerimizde radikal bir değişiklik beklemediğimi söylemeliyim. Bu durum sadece Türkiye ile ilişkiler bakımından değil, ABD’nin diğer ülkelerle ilişkileri bakımından da geçerli olacaktır. Nitekim, Cumhuriyetçiler çoğunluğu ele geçirdikleri takdirde Temsilciler Meclisi Başkanı olması beklenen Kevin McCarthy “Bundan sonra Ukrayna için açık çek olmayacak” şeklinde açıklamalar yaparken, partinin önemli isimlerinden Mitch McConnell’ın tam tersi söylemlerde bulunduğunu görüyoruz.

Diğer taraftan, Türkiye karşıtlığı ile tanıdığımız Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez’in yerini alması muhtemel Demokrat Senatör Jim Risch’in Türkiye’ye yönelik eleştirel söylemlerinin Menendez’den pek faklı olmadığı da biliniyor. Kısacası, Amerikan Kongresi ara seçimleri nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Türkiye, demokrasisini ihya yolunda anlamlı adımlar atmadıkça, ABD’nin Türkiye ile ilişkilerinde herhangi bir değişikliğe yol açmayacaktır diye düşünüyorum.

Etiketler
Seçim Türkiye Washington