Brezilya'da seçim günü: Bolsonaro'ya karşı Lula favori

Brezilya'da başkanlık seçimleri için bugün sandıklar kurulacak. Seçimde Liberal Parti'nin adayı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile İşçi Partisi'nin Luiz Inacio Lula da Silva öne çıkıyor.

Brezilya'da seçim günü: Bolsonaro'ya karşı Lula favori

Latin Amerika ülkesi Brezilya'da halk, ülkeyi gelecek 4 yıl yönetecek devlet başkanı ve yardımcısının yanı sıra eyalet valileri ile kongre üyelerini belirlemek için de düzenlenen genel seçimlerde bugün sandık başına gidecek.

Brezilya halkı solcu Luiz Inacio Lula da Silva'nın sağcı Jair Bolsonaro'yu yenmesi beklenen, ülkelerindeki son yılların en kutuplaşmış seçiminin ilk turunda oy kullanacaklar.

SEÇİM SONRASI ŞİDDET KORKUSU

Ülkede bugün gerçekleşecek seçimler için anketler Lula'yı önde gösterirken Bolsonaro'nun ise yenilgiyi kabul etmeyeceğinin sinyallerini vermesi, ülkede oyların açıklanması ardından şiddet olaylarının yaşanması korkusunu körükledi.

Oylamalar öncesinde Rio de Janeiro'nun sembolü İsa heykeline bir mesaj yansıtılarak, "seçimlerde barış" vurgusu yapıldı.

ANKETLERE GÖRE LULA İLK TURDAN ZAFERLE ÇIKABİLİR

Ülkede yapılan kamuoyu araştırmalarının çoğu, 2003-2010 yılları arasında başkanlık yapan Lula'yı 10-15 puan farkla önde gösteriyor. Eğer Lula geçerli oyların yüzde 50'sinden fazlasını alırsa, ki birçok kamuoyu araştırmacısı bu orana ulaşılabileceğini gösteriyor, ikinci tur oylamaya gerek kalmadan kesin bir zafer kazanmış olacak.

Sonuçların sandıkların Brezilya saatiyle 20:00'de kapanmasının ardından birkaç saat içinde açıklanabileceği ifade ediliyor. Eğer ilk turdan zaferle çıkan bir aday olmasa halk 30 Ekim tarihinde ikinci tur için sandık başına gidecek.

BOLSONARO'DAN TEHDİT

Bolsonaro seçimlere yönelik hile iddialarını dile getirdikten sonra, seçim yetkililerini kendisine karşı komplo kurmakla da suçlamıştı.

'ABD'DEKİ KONGRE BİNASI BASKINI BREZİLYA'DA GERÇEKLEŞEBİLİR'

İngiliz haber ajansı Reuters'ın aktardığına göre, Lula'nın kazanacağına kesin gözüyle bakılan zaferi, çalkantılı bir geçiş dönemi ihtimalini azaltabilir. Öte yandan Bolsonaro'yu eleştirenler de demokratik sürece yönelik saldırıların bir ay daha sürmesinin, 2021 yılında eski ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçileri tarafından ABD Kongre Binası'na yapılan saldırıya benzer toplumsal huzursuzluğa yol açabileceğini ifade ediyor.

Şiddet korkusuyla yüzleşen Brezilya'da mevcut devlet başkanı Bolsonaro, oylamanın "temiz ve şeffaf" olması halinde seçim sonucuna saygı duyacağını söyledi. Ancak Bolsonara, "temiz ve şaffaf" kriterine dair ayrıntı paylaşmadı.

156 MİLYON SEÇMEN VAR

Anadolu Ajansı'nın haberine göre nüfusu 212 milyonu aşan Brezilya'da yaklaşık 156 milyon seçmen, devlet başkanı ve yardımcısının yanı sıra 26 eyalet ve başkent Brasilia'yı kapsayan Federal Bölge'nin valilerini seçmek için oy atacak. Seçmenler, Kongre'nin 513 üyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı ile 81 üyeli Senato'nun üçte birini seçmek için de oy kullanacak.

Devlet başkanlığı yarışında, adaylardan herhangi birinin geçerli oyların yüzde 50'den fazlasını alamaması durumunda, ilk turda en çok oyu alan iki aday, 30 Ekim'deki ikinci tur seçimlerinde ülkeyi 2023-2027 yıllarında yönetmek için mücadele edecek.

HAPİSTEN BAŞKANLIK YARIŞINA

Brezilya'ya 2003-2010 yıllarında iki dönem başkanlık eden, hakkında açılan yolsuzluk davaları nedeniyle bir buçuk yıl hapiste kalan ve davaların düşürülmesiyle altıncı kez başkanlık yarışına giren 77 yaşındaki Lula da Silva, sonuncusu yüzde 48 olmak üzere, yapılan tüm seçim anketlerinde rakibi Bolsonaro'ya karşı öne çıkıyor.

Yolsuzluk davaları nedeniyle 580 gün hapiste kalan Lula da Silva'nın bu davalardan hüküm giymesi 2018'de Bolsonaro'nun kazandığı seçimlerde aday olmasına engel oldu. Kasım 2019'da tahliye edilen Lula'nın aldığı cezalar ve yolsuzluk davaları, 2021'de bu davalardan sorumlu Yargıç Sergio Moro'nun davalarda taraflı ve politik davrandığına hükmeden Yüksek Mahkeme tarafından düşürülerek seçimlere katılmasının önü açıldı.

Bu arada, Bolsonaro hükümetinde, 1 Ocak 2019'dan 24 Nisan 2020 tarihine kadar Adalet Bakanlığı görevini yürüten Sergio Moro, aralarında çıkan anlaşmazlık nedeniyle istifa etmişti.

ASKER KÖKENLİ BOLSONARO İKİNCİ DÖNEM İÇİN YARIŞIYOR

Brezilya'nın 67 yaşındaki asker kökenli Devlet Başkanı Bolsonaro, 1991'den başkanlık görevini üstlendiği 2019 yılına kadar milletvekilliği görevi yürüttü. Seçim anketlerinde Lula da Silva'nın gerisinde kalan ve son ankette yüzde 31 oy alması tahmin edilen Bolsonaro, Kovid-19 salgınını küçümser tavırları nedeniyle eleştirilerin odağında yer aldı ve bu sebeple hakkında birçok soruşturma başlatıldı.

2018'deki seçimleri kazanan ve seçim vaadi olarak Amazonlar'ı ekonomiye açma sözü veren Bolsonaro, ülkedeki çevreci kesimlerce bölgede son yıllarda şiddetle artan ormansızlaşmaya sebep olmakla suçlanıyor. Attığı ekonomik adımlar ve son dönemde halkın fakir kesimine yapılan yardımları artırmasıyla Bolsonaro, Brezilya Devlet Başkanlığı Sarayı Planalto'da ikinci dönemi için çaba gösteriyor.

Etiketler
Lula Brezilya İşçi Seçim