Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, ABD'nin Rusya stratejisini anlattı: Asıl hamle Ege Denizi'nde...

Jeostratejist emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Ege’deki yeni hamleyle ABD’nin Rusya’yı tecrit etmeye çalıştığını ifade etti. Nejat Eslen, "ABD’nin Rusya’ya karşı asıl jeostratejik hamlesi Yunanistan üzerinden Ege Denizi’nde gerçekleşmektedir" dedi.

Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, ABD'nin Rusya stratejisini anlattı: Asıl hamle Ege Denizi'nde...

GERÇEK GÜNDEM - Rusya - Ukrayna savaşının 7’nci ayında, Rusya ile başta NATO olmak üzere Avrupa ülkeleri arasındaki kriz devam ediyor.

Küresel güç mücadelesinde ABD’nin karşısında olan Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından yaşananlarla dünyadaki dengeler de yeniden gözden geçirilmeye başladı.

ABD’nin Rusya’ya karşı küresel güç mücadelesinde yeni jeostratejik hamlelere başvurması ise dikkat çekti.

“RUSYA’NIN GÜNÜMÜZDE AVRUPA İÇİN CİDDİ TEHDİT OLUŞTURABİLECEĞİNİ DÜŞÜNMEK PEK MANTIKLI DEĞİL”

Gerçek Gündem’e açıklamalarda bulunan jeostratejist emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Ege’deki yeni hamleyle ABD’nin Rusya’yı tecrit etmeye çalıştığını ifade etti.
“NATO, Avrupa’yı Sovyetler Birliğine karşı savunmak için kurulmuştu. Sovyetler Birliği dağılınca bu tehdit ortadan kalktı. Ancak NATO yeni üyelerle hem büyüdü ve hem de Rusya’yı çevrelemek amacı ile doğuya doğru genişledi” diyen Eslen, Ukrayna savaşı ile Rusya’nın Avrupa için ciddi tehdit olmaktan çıktığını belirtti.

Eslen sözlerine şöyle devam etti:

“Ukrayna savaşında konvansiyonel ordusu ile zorlanan Rusya’nın günümüzde Avrupa için ciddi tehdit oluşturabileceğini düşünmek pek mantıklı değil. O halde otuz üyeli, yakında otuz iki üyeli olacak olan NATO’nun varlığını sorgulayabiliriz.
Rusya’nın Ukrayna’da bocalamasından sonra maliyeti bu kadar büyük bu ittifakın varlığının sorgulanması normaldir. Ancak NATO’nun lider ülkesi ABD’nin Rusya’ya karşı farklı amaçları olduğu ve NATO’yu bu amaçlar için kullanmak istediği söylenebilir.

Baltık denizinde Rusya’nın denizlere açılımı zaten risklidir. İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğinden sonra Rusya’nın bu çıkış kapısını kullanması daha da zora girebilecektir. Ayrıca İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği Kuzey Buz denizinde ABD ye NATO üzerinden Rusya ve Çin aleyhine bu bölgedeki yeni deniz ticaret yolunu etkileme imkanı sağlayabilecektir.”

ABD’NİN EGE’DEKİ RUSYA PLANI: AMAÇ TECRİT

Nejat Eslen, ABD’nin Ege’deki üsleriyle Rusya’ya karşı çevreleme hattını derinleştirmeyi amaçladığını ifade etti.

Yunanistan’ın ABD ye verdiği üsler Ege denizini, Girit’teki üs ise Ege denizinin çıkışını kontrol etmektedir” diyen Eslen, “Bu yeni stratejik hamlesi özetle ABD için Rusya’ya karşı çevreleme hattını derinleştirme ve Rusya’yı tecrit etme amacı gütmektedir” dedi.

Eslen sözlerine şöyle son verdi:

“ABD’nin Rusya’ya karşı asıl jeostratejik hamlesi Yunanistan üzerinden Ege Denizi’nde gerçekleşmektedir. Dedeağaç ve limanı ABD ye askeri gücünü bölgeye sokma yığma Bulgaristan’a Romanya’ya, Rusya’ya karşı cephe hattına kuvvet kaydırma imkanı sağlamaktadır.

Yunanistan’ın ABD’ye verdiği üsler Ege denizini Girit’teki üs ise Ege denizinin çıkışını kontrol etmektedir. ABD’nin bu yeni tertiplenmesi Rusya’nın Türk boğazları ve Ege denizi üzerinde Akdeniz’e ve dünyaya açılmasını Rusya’nın en önemli ticaret yolunu kullanmasını bu yol üzerinden Rusya’nın Karadeniz’e veya Karadeniz’den Akdeniz’e deniz gücü kaydırmasını zora sokabilecektir.

Bu yeni stratejik hamlesi özetle ABD için Rusya’ya karşı çevreleme hattını derinleştirme ve Rusya’yı tecrit etme amacı gütmektedir. ABD bu amaçlarla NATO’yu kullanacaktır.

(ABD'nin Ege'deki üsleri)

“ABD HAMLESİ BÖLGEDE TÜM STRATEJİK DENGELERİ DEĞİŞTİRİYOR”

Unutmayalım ki NATO, ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra gerçekleştirdiği dünya düzeni içinde öncelikle ABD çıkarlarını gerçekleştirmek için kurulmuştur.
Ege'deki bu yeni ABD hamlesi bölgede tüm stratejik dengeleri değiştirmekte Türkiye-Yunanistan ilişkilerini etkilemektedir. Yunanistan bu değişimi Türkiye’ye karşı kullanmak istemekte doğal olarak bu yeni stratejik durum Türkiye’yi rahatsız etmektedir.”

Etiketler
Yunanistan Rusya Emekli