İsrail, neden Suriye'deki havaalanlarını vuruyor?

Son olarak Halep Uluslararası Havaalanı'nı bombalayan İsrail ordusu son bir hafta içerisinde Suriye'deki ikinci operasyonunu düzenledi

İsrail, neden Suriye'deki havaalanlarını vuruyor?

GERÇEK GÜNDEM - Suriye’de 11 yıldır devam eden savaş boyunca Suriye’nin havaalanlarını ve askeri mevzilerini defalarca bombalayan İsrail, salı günü Halep Uluslararası Havaalanını bombalayarak bir haftadan kısa bir süre içinde Suriye’ye ikinci kez saldırmış oldu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından ‘savaş suçu’ olarak tanımlanan salı günkü hava saldırısı, Halep Uluslararası Havalananına büyük ölçüde zarar vererek pisti hizmet dışı bıraktı. Daha önceden de Suriye havaalanlarını hedef alan İsrail, haziran ayından Şam Uluslararası Havalimanı’nı bombalayarak pisti devre dışı bırakmıştı.

İSRAİL’DEN İRAN’A UYARI

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre İsrail, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın müttefiki olan İran destekli unsurları da hedef alan İsrail’in saldırısı sonucu üç kişi yaşamını yitirdi.

Gerçekleşen hava saldırısının İran’ın etkisinden korkan ABD’nin müttefikleri bağlamında ele alınması gerektiğini söyleyen siyasi analist Sami Hamdi, “Saldırı, Tel Aviv'in Washington'a rağmen nükleer anlaşmanın yeni siyasi dinamiklerinin dayatılmasına direnmeye devam edeceğini göstermeye çalıştığı ölçüde İran'a bir uyarıdır” dedi. Sadi sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“İran'ın nükleer anlaşmanın getirmesi beklenen erişiminin öngörülen sağlamlaştırılmasını kolaylaştırmak için kullanılırsa, Suriye'nin altyapısında sonuçları olacağına dair Esad'a bir uyarıdır”.

Suriye devlet medyası ise, İsrail'in Halep Havalimanı'na yönelik saldırısının herhangi bir can kaybına neden olmadığını ancak büyük ölçüde maddi zarara yol açtığını söyledi. Ayrıca Suriye savunmasının İsrail’in bazı füzeleri engellediği ve düşürüldüğü açıklandı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, saldırıları ‘savaş suçu’ olarak kınarken, İsrail’e hesap vermesi için çağrıda bulundu. Hamdi, hükümetin Rusya ve İran'a ağır hesap verebilecek gerçek bir kurumdan yoksun olduğunu söyledi.

İSRAİL’DEN ESAD’A MESAJ

2011’den bu yana Suriye’nin hükümet kontrolündeki yerlere yüzlerce saldırı gerçekleştiren İsrail, bu saldırıları nadiren kabul ediyor.

İsrail parlamentosunun Dışişleri ve Savunma Komitesi Başkanı Ram Ben-Barak saldırıların Esad’a sinyal olduğunu söyleyerek, “ Saldırı, bazı uçakların inemeyeceği anlamına geliyordu ve Esad'a bir mesaj iletildi: Amacı terörü teşvik etmek olan uçaklar inerse, Suriye'nin ulaşım kapasitesi zarar görür" dedi.

İRAN’IN SURİYEDEKİ ROLÜ

Rus uluslararası ilişkiler analisti Vladamir Sotnikov, İran'ın Suriye’deki pozisyonunun ABD'ye karşı koymakla ilgili olduğunu söyleyerek, "Jeopolitik olarak konuşursak, İran'ın katılımının genel olarak ABD müttefiki ve Suriye muhalefet destekçisi Suudi Arabistan ile şiddetli bir şekilde rekabet ederek bölgede lider bir güç olarak rolünü sürdürme ve geliştirme niyetiyle açıklandığına inanıyorum" dedi.

Etiketler
İsrail Ordu Operasyon Suriye