Tahran'da Türkiye, Rusya, İran zirvesi: Zirvenin gündeminde ne var, liderler hangi konuları ele alacak?

İran başkenti Tahran'da bugün Türkiye, Rusya, İran liderleri Suriye konulu zirvede bir araya gelecek.

Tahran'da Türkiye, Rusya, İran zirvesi: Zirvenin gündeminde ne var, liderler hangi konuları ele alacak?

GERÇEK GÜNDEM - 2017'den bu yana yapılan Suriye konulu Astana Süreci zirvesinin yedincisi bugün İran'ın başkenti Tahran'da, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin katılımıyla gerçekeştirilecek.

Zirvenin ana gündem maddesinin Türkiye'nin bir süredir sinyallerini verdiği Suriye'ye yeni askeri harekat olması bekleniyor.

Daha önce hem Moskova'dan hem Tahran'dan yapılan açıklamalar bu iki ülkenin Türkiye'nin olası bir operasyonuna karşı olduğunu ortaya koymuştu.

Kovid-19 salgını nedeniyle 2019'dan bu yana ilk kez yüz yüze görüşecek olan üç liderin akşam saatlerinde bir araya gelmesi ve zirvenin ardından ortak basın açıklaması yapması bekleniyor.

ANKARA VE MOSKOVA'NIN ÖNCELİKLERİ FARKLI

Zirve öncesi özellikle Ankara ve Moskova'nın süreçten beklentilerinin farklı olması dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanlığı’ndan zirveye ilişkin yapılan açıklamada, zirve gündemi sıralanırken yer verilen “PKK/YPG ve DEAŞ başta olmak üzere bölge güvenliğine tehdit teşkil eden terör örgütleriyle mücadele” başlığı Türkiye'nin önceliğinin Suriye'nin kuzeyinde YPG'nin kontrolündeki alanlar olduğunu gösterirken, Moskova'nın önceliği ise İdlib.

Kremlin’den yapılan açıklamada liderlerin "uluslararası terörizmin yuvasının tamamen temizlenmesi için" bir dizi önlemin görüşüleceği bilgisi verilerek, İdlib'deki radikal İslamcı örgütlere dikkat çekilmişti.

ERDOĞAN İLE PUTİN GÖRÜŞECEK

Tahran'daki üçlü zirve öncesinde Erdoğan ile Putin'in ikili bir görüşme yapması bekleniyor.

Bu görüşme iki liderin Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat'tan bu yana yaptığı ilk yüz yüze görüşme olacak. Ayrıca Erdoğan, 24 Şubat'tan sonra Putin'le yüz yüze görüşecek ilk NATO lideri olacak.

Bilindiği gibi geçtiğimiz haftalarda Madrid'de düzenlenen NATO zirvesinde, Rusya 'en önemli ve doğrudan tehdit' olarak kabul edilmişti.

İki liderin görüşmesindeki ana gündem maddesinin Karadeniz'den açılacak tahıl koridoru olması bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da konuyla ilgili bir toplantı yapılmış, toplantıya Türk, Rus, Ukraynalı yetkililerin yanı sıra BM temsilcileri de katılmıştı.

İDDİA: SURİYE DIŞİŞLERİ BAKANI DA TAHRAN'DA

Hem Suriye hem Ukrayna'daki savaşın gidişatını etkileme potansiyeli taşıyan üçlü zirve öncesinde Rus basınından dikkat çeken bir iddia geldi.

Sputnik, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad'ın da Tahran'da olacağını belirtirken, konuyla ilgili resmi makamlardan herhangi bir doğrulama gelmedi.

Mikdad'ın zirveyle aynı tarihe denk gelen Tahran ziyareti Ankara ile Şam arasında yeni bir yumuşama sinyali olabilir. Zira uzun yıllardır diplomatik bağlarını koparan iki ülkenin bir süredir istihbarat servisleri düzeyinde görüştükleri biliniyor.

İRAN VE TÜRKİYE'NİN GİZLİ GERİLİMİ

Tahran'daki üçlü zirve öncesindeki süreçte Suriye'de özellikle İran ve Türkiye arasındaki gerilimin tırmandığı yönünde bazı işaretler vardı.

Bölgedeki birçok kaynak Ukrayna'daki savaştan dolayı Suriye'den ayrılan Rus birliklerin yarattığı boşluğun İran destekli milislerce doldurulduğunu ve bu durumun Türkiye ile İran'ı karşı karşıya getirebileceğini belirtiyor.

Ayrıca geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir ABD istihbarat raporunda İran destekli güçlerin PKK bağlantılı unsurlarla yer yer birlikte hareket ettiğini öne sürüyordu.

Etiketler
Rusya İran Suriye Türkiye