Fransa'da sol yıllar sonra ilk kez birleşti: İttifakın hedefi Macron'u ve sermaye yanlısı politikalarını yenmek

Fransa'da Yeşiller ve Komünist Parti'nin ardından Sosyalist Parti de Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi ittifak yaptı.

Fransa'da sol yıllar sonra ilk kez birleşti: İttifakın hedefi Macron'u ve sermaye yanlısı politikalarını yenmek

GERÇEK GÜNDEM - Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yaklaşan parlamento seçimleri öncesinde Sosyalist Parti ve Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi (LFI) ittifak kurdu.

12-19 Haziran tarihlerinde yapılacak seçimler için kurulan ittifaka geçtiğimiz günlerde Yeşiller ve Komünist Parti de katılmıştı.

LFI Milletvekili Adrien Quatennens yaptığı açıklamada, "Macron'u yenebiliriz ve yeneceğiz. Bunu radikal programımızı uygulamak için çoğunluğu elde ederek yapacağız" ifadelerini kullandı.

LFI ve Sosyalistlerin birleşmesi, son 20 yılda Fransa solunun ilk kez birlik halinde seçime girmesi anlamına geliyor.

Fransa solundaki birliğin mimarı ise LFI'ın lideri Jean-Luc Melenchon oldu. Melenchon, 2008 yılında AB'nin serbest pazar politikalarına destek verdiği gerekçesiyle Sosyalist Parti'den ayrılmıştı.

Emeklilik yaşını 60'a indirmek, asgari ücreti yükseltmek ve temel ihtiyaçlara tavan fiyat uygulaması yeni ittifakın en önemli planları arasında yer alıyor.

LFI ile Sosyalist Parti arasındaki ittifakın resmileşmesi için Sosyalist Parti ulusal komitesi tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak aralarında eski parti başkanı Jean-Christophe Cambadelis'in olduğu partinin bazı emektar isimleri anlaşmaya karşı çıkıyor.

Sosyalist Parti'nin adayı Anne Hidalgo, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 1,75 oy almıştı. Bu sonuç partinin tarihte elde ettiği en kötü seçim sonucu olarak öne çıkmıştı. LFI lideri Jean Luc Melenchon ise oyların yüzde 23'ünü alarak üçüncü sırada kalmıştı.

Harris Interactive'in anketine göre, birleşik sol ittifak ve Macron'un partisinin muhafazakarlarla yaptığı ittifak başa baş bir seçim yarışına girecek. Anket her iki ittifakın da yüzde 33 oy alacağını gösteriyor. Öte yandan Fransa'daki iki turlu seçim sistemi nedeniyle bu sonuç hala Macron'un parlamentoda çoğunluğu yakalayabileceğini gösteriyor.

(AA)

Etiketler
Fransa İttifak Macron