Kremlin: Avrupa er ya da geç Rusya'yla diyalog kurmak zorunda

Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, Avrupa ülkelerinin Rus gazına rubleyle ödeme yapmayı reddetmesiyle ilgili "Avrupa er ya da geç Rusya'yla diyalog kurmak zorunda" mesajı verdi.

Kremlin: Avrupa er ya da geç Rusya'yla diyalog kurmak zorunda

Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov bugün gazetecilere açıklamalarda bulundu. Batı ülkelerinin Rusya'ya yönelik sert yaptırımlarını ve Rusya'nın gaz ödemeleri için ruble para birimini zorunlu kılma kararına ilişkin konuştu.

Reuters haber ajansının TASS ve Ria Novosti ajanslarından aktardığına göre, Peskov bugün yaptığı açıklamada "Washington istesin veya istemesin Avrupa er ya da geç Rusya ile diyalog kurmak zorunda" mesajı verdi. Peskov, açıklamasında Rusya'nın gaz ticaretinin yanı sıra diğer ticari ürünler için de rubleyle ödeme yapılması kararına hazırlandığını kaydetti.

'RUS GAZININ SATIŞINI BATILI ALICILAR İÇİN ZORLAŞTIRMAK İSTEMİYORUZ'

Açıklamasında, Rusya'nın 'neredeyse tarihin en büyük yaptırım yüküyle karşı karşıya olduğu' vurgusu yapan Peskov, "Rus gazının satışını Batılı alıcılar için zorlaştırmak istemiyoruz, güvenilir bir gaz tedarikçisi olarak itibarımızın azaltılmasına da izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Sözlerinin devamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için de konuşan Peskov, Erdoğan’ın tavırları ve siyasi duruşunu överek, “Elbette herkes ABD’lilerin korkunç baskısı altında. Tüm ülkeler egemen konumlarını net bir şekilde belirleyecek gücü bulamıyor. Örneğin bu açıdan diğer ülkeler Türkiye gibi değil. Türkiye ile fikir ayrılıklarımız var elbette, fakat bununla birlikte Türkiye çıkarlarına göre hareket ediyor ve gerektiği yerde açıkça ‘evet’ ya da ‘hayır’ diyebiliyor. Bu açıdan elbette modern siyasi dünyada Erdoğan gibi çok az insan var” dedi.

Peskov, muhtemel Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ve Putin görüşmesine değinerek, “Rusya-Ukrayna müzakereleri açısından ortaya konulan yoğun çabalar sonucunda somut bir belgenin imzalanması aşamasına geleceğimizi ve bunun durumun normalleşmesi için önemli bir adım olacağını umuyorum” dedi.

Etiketler
Kremlin Rusya