Erbil'e füze saldırısı: Türkiye kınadı, ABD basınında İran işaret edildi

Irak'ın Erbil kentindeki ABD Konsolosluğu'na yönelik düzenlenen füze saldırısıyla ilgili Türkiye Dışişleri Bakanlığı bir kınama mesajı yayınladı. The Wall Street Journal'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde İran işaret edildi.

Erbil'e füze saldırısı: Türkiye kınadı, ABD basınında İran işaret edildi

Irak'ın Erbil kentindeki ABD Konsolosluğu'na yönelik dün gece saatlerinde bir füze saldırısı düzenlendi. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanlığı, bazı bina ve evlerde hasar meydana geldiğini ancak can kaybının yaşanmadığını belirtti.

Irak Anti-Terör Birimi'nin açıklamasındaysa 'ülke dışından 12 balistik füzeyle gerçekleştirildiği' vurgulanan saldırının, 'doğudan yönlendirildiği' duyuruldu.

Erbil Valisi Ümid Hoşnav, yerel medya Rudaw'a verdiği demeçte yaşananları 'terör saldırısı' olarak niteledi.

THE WALL STREET JOURNAL, İRAN'I İŞARET ETTİ

Öte yandan The Wall Street Journal gazetesinde yer alan ve ABD'li yetkililere dayandırılan haberde füzelerin 'İran kaynaklı' olduğu iddia edildi.

ABD'li yetkililerin 'yerleşkenin vurulmadığı ve personelin yaralanmadığını söylediği' aktarılan haberde, bu kişilerin saldırıda neyin hedef alındığından da emin olmadıklarını belirttikleri kaydedildi.

Haberde, "Irak'ta İran destekli milisler tarafından son yıllarda drone ve roketler kullanılarak bir dizi saldırı gerçekleştirilirken, bu tür saldırıların İran topraklarından kaynaklanması nadirdir" ifadelerine yer verildi.

'İSRAİL ÜSLERİ HEDEF ALINDI' İDDİASI

Saldırı sonrası bölgede yaşananlarla ilgili uzman birçok isim, İsrail üslerinin hedef alındığı yorumunu yapmıştı. Gerekçeleriyse, birçok İranlı yetkilinin geçen pazartesi Suriye'de İsrail tarafından öldürülen 2 DMO subayının intikamının alınacağını söylemesiydi.

Erbil Valisi Hoşnav, 'İsrail hedeflerinin vurulduğu' yönündeki iddiaları yalanladı.

IKBY Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil de söz konusu iddiayı reddederek "Daha önce de bizlere yönelik İsrail'in IKBY'de üssü bulunduğuna dair ithamlarda bulunulmuştur. Bize göre bu haberler ve ithamlar asılsızdır, amacı da bölgemize yönelik komplo girişimidir" ifadesini kullandı.

TÜRKİYE: SALDIRIYI KINIYORUZ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da bir kınama mesajı yayınladı. "Irak'ın Erbil şehrine bu sabah balistik füzelerle yapılan saldırıları kınıyoruz. Irak'ta barış ve istikrarı bozmaya yönelik bu tip eylemler asla kabul edilemez" denen açıklamada, Türkiye'nin terörle mücadelesinde Irak’ın yanında yer almaya devam edeceği vurgulandı.

Etiketler
İran Erbil Irak Saldırı ABD Dışişleri Bakanlığı