CANLI - Ukrayna'daki savaşta son durum: Rus güçlerinden Kherson'da referandum hazırlığı, Mariupol'de şiddetli çatışmalar

Üçüncü haftasına giren Rusya'nın Ukrayna'yı işgal harekatında birçok Ukrayna kentindeki çatışmalar devam ediyor.

CANLI - Ukrayna'daki savaşta son durum: Rus güçlerinden Kherson'da referandum hazırlığı, Mariupol'de şiddetli çatışmalar

GERÇEK GÜNDEM - Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde üçüncü haftaya girilirken, Rus ordusunun başkent Kiev'in merkezine doğru ilerleyişi devam ediyor.

Ülkenin güneydoğusunda Mariupol'de şiddetli çatışmalar ve kuşatma koşulları devam ederken, sivillerin insani ihtiyaçlara ulaşmakta sıkıntı yaşadıkları belirtiliyor.

Daha önce saldırıya uğramayan Dnipro kentinde dün başlayan hava saldırılarının bugün de devam ettiği bölgeden gelen bilgiler arasında.

Ayrıca dün Meritopol Belediye Başkanı'nın Rus birlikleri tarafından kaçırılması da sıcak gündemdeki yerini koruyor.

İşte dakika dakika yaşananlar...

00.00 - Ukrayna'dan 'Herson'da referandum' iddiasına tepki

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna'nın Herson bölgesinde "sahte referandum" planlaması durumunda Rusya'ya sert yaptırımlar getirilmesini istedi.

Ukrayna Dışişleri Bakan Kuleba, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın, Herson bölgesinde "referandum" düzenlemeyi planladığı iddialarına değindi.

Kuleba, "2014 metodolojisine göre, Rusya umutsuzca Herson'da 'Halk Cumhuriyeti' için sahte bir referandum düzenlemeye çalışıyor. Tamamen bir kurgu olduğu için halk arasındaki destek sıfır. Bu planların uygulanması durumunda, Rusya Federasyonu'na karşı güçlü yaptırımlar uygulanmalıdır. Herson, her zaman Ukrayna'dır ve öyle de kalacaktır" ifadelerini kullandı.

Yerel basında, "Rusya'nın, Rus ordusunun girdiği Herson'da 'Herson Halk Cumhuriyeti'nin kurulması için sahte bir referandum düzenlemeyi planladığına" ilişkin haberler çıkmıştı.

20.30 - Rusya Soruşturma Komitesi, Rus kargo gemisinin Azak Denizi'nde Ukrayna ordusunun saldırısından sonra alev aldığını açıkladı.

17.05 - Ukraynalı yerel yetkililer, Kherson şehrini ele geçiren Rus güçlerinin şehirde yeni bir ayrılıkçı cumhuriyet kurmak için referandum yapmayı planladıklarını söyledi.

16.50 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den yaptığı açıklamada, Rusya ile müzakerelerin Kudüs'te yapılabileceğini söylerken, NATO'yu ise Ukrayna konusunda cesaretsiz olmakla suçladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna televizyonlarında yayınlanan son video konuşmasında Rusya ordusunun "son on yılların en büyük kayıplarını verdiğini" ifade etti. Rusya ordusunun 31 taburunun "artık savaşamaz hale geldiğini" söyleyen Zelenskiy, "Rus birliklerine onlarca yıl sonra gelen en büyük darbe hakkında konuşabiliriz. Rus birlikleri büyük kayıplar veriyor" dedi.

15.30 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Belarus askeri birliklerinin Ukrayna’ya karşı savaşta Rus tarafında yer alma olasılığı olduğunu bildirdi.

Açıklamada, işgalcilerin Mariupol ve Severodonetsk şehirlerinin kontrollerini almaya odaklandığı belirtilerek "Düşman birlikleri Mariupol'un doğu çevresini ele geçirdi." ifadesi kullanıldı.

Belarus'un Ukrayna sınırında askeri önlemler aldığına işaret edilen açıklamada, "Belarus Silahlı Kuvvetleri'nin Ukrayna'ya karşı savaşta Rusya tarafına doğrudan katılma olasılığı hala var." ifadesine yer verildi.

14.45 - Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Scholz ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in bir telefon görüşmesi gerçekleştirmekte olduğu belirtildi.

Görüşmenin detaylarına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

13.50 - Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından uygulamaya konulan yaptırımlar kapsamında Rus oligarkların yatları ve mallarına el konuluyor.

Bu kapsamda Rus oligark Andrey Melnichenko’ya ait 578 milyon dolarılık bir megayata İtalyan makamları tarafından el konuldu.

İtalyan maliye polisinden yapılan açıklamaya göre, SY A adlı gemi Trieste limanına çekildi.

13.00 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, yaptığı açıklamada, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa dair güncel verileri paylaştı.

Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Donbas'taki sözde ayrılıkçı yönetimlerin Ukrayna'da ilerlemeye devam ettiğini aktaran Konaşenkov, 5 yerleşim biriminin kontrolünün ele geçirildiğini belirtti.

Ukrayna ordusuna ait 123 insansız hava aracı (İHA) ve 115 çok namlulu roketatarın yanı sıra 1127 tank ve çeşitli zırhlı araç, 423 obüs ve havan topu, 934 özel askeri aracın yok edildiğini kaydeden Konaşenkov, "Ukrayna'da saldırılar sonucunda toplamda 3 bin 491 askeri altyapı tesisi imha edildi." ifadesini kullandı.

UKRAYNA: TÜRK VATANDAŞLARININ SIĞINDIĞI CAMİ BOMBALANDI

12.15 - Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Mariupol'de bulunan Sultan Muhteşem Süleyman Camii'nin bombalandığını açıkladı.

Açıklamada, caminin içerisinde Türk vatandaşlarının da yer aldığı 80'den fazla yetişkin ve çocuğun bulunduğu belirtildi.

11.20 - Kiev polisinden yapılan açıklamaya göre, bugün yerel saatle 07.00 civarında Vasılkiv'deki askeri havaalanının bulunduğu bölgeye Rus birlikleri güçlü hava saldırısı düzenledi.

En az 6 füzenin fırlatıldığı saldırı sonucunda bölgedeki bir petrol deposu alev aldı ve mühimmat deposunda patlamalar meydana geldi.

10.40 - Rusya'nın saldırısı sonrası yeni sığınaklar oluşturan Ukraynalılar, son olarak 2. Dünya Savaşı'nda kullanılan bir sığınağı yeniden gün yüzüne çıkardı.

Lviv'deki Imeni Ivana Franka Parkı'nda yer alan ve uzun yıllardır toprağın altında kalan sığınak, gönüllüler tarafından kazılarak kullanıma açıldı.

Bombardıman anında yüzlerce kişiyi ağırlayabilecek kapasiteye sahip sığınak görenleri şaşırttı.

CANLI - Ukrayna'daki savaşta son durum: Rus güçlerinden Kherson'da referandum hazırlığı, Mariupol'de şiddetli çatışmalar - Resim : 3

10.00 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Telegram kanalında yayınladığı video mesajında, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaş süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Rus askeri güçlerinin, Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov'u kaçırdığına dikkati çeken Zelenskiy, "Melitopol Belediye Başkanının kaçırılması, Ukrayna'daki kent ve halka sadece değil, demokrasiye karşı işlenen bir suçtur. Demokratik ülkelerdeki halkın yüzde 100'ü bunu öğreneceğinden eminim." dedi.

09.30 - ABD Başkanı Joe Biden, NATO topraklarının her karışını savunacaklarını ancak Rusya ile bir çatışmaya girmeyeceklerini zira bunun üçüncü dünya savaşına neden olacağını söyledi.

Biden, Twitter hesabından paylaştığı mesajında "Açık olmak istiyorum; NATO topraklarının her karışını NATO'nun tüm gücüyle birlikte savunacağız. Ancak Ukrayna'da Rusya'ya karşı savaşmayacağız. NATO ile Rusya arasında doğrudan bir çatışma, Üçüncü Dünya Savaşı'dır. Bu, önlemeye çalışmamız gereken bir şey." dedi.

08.40 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus ordusunun Mariupol kentine yönelik saldırılarında 12 günde 1582 sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.

08.00 - Başkent Kiev, Cherkasy, Harkiv, batı Ukrayna'daki Lviv ve kuzeydoğu Sumy bölgesi de dahil olmak üzere Ukrayna genelinde hava saldırılarının olduğu ve sirenlerinin çaldığına dair haberler geliyor

Etiketler
Referandum Ukrayna Rusya Şiddet