Moskova'daki unutulmaz fotoğraftan 32 yıl sonra bir devir kapandı: Soğuk Savaş'la geldi, 'sıcak savaşla' gidiyor

Sovyetler Birliği dağılmadan aylar önce Moskova'da ilk şubesini açan ve açılış günü şube önünde oluşan binlerce kişilik kuyrukla hafızalara kazınan McDonald's, Ukrayna savaşının ardından ülkedeki 850 şubesini kapatma kararı aldı

Moskova'daki unutulmaz fotoğraftan 32 yıl sonra bir devir kapandı: Soğuk Savaş'la geldi, 'sıcak savaşla' gidiyor

GERÇEK GÜNDEM - Soğuk Savaş'ın sembol markalarından biri olan McDonald's, 31 Ocak 1990'da Sovyetler Birliği dağılmadan aylar önce Moskova'da ilk şubesini açmış ve McDonald's kuyruğuna giren Moskovalılar tüm dünyada gündem olmuştu.

Aradan 32 yıl geçti ve bir devir sona erdi. McDonald's yönetimi Rusya genelinde 850 şubesinin tamamını Ukrayna'daki savaş nedeniyle kapatma kararı aldı.

CEO Chris Kempczinski ülke genelindeki operasyonlarının tamamını durdurduklarını ancak 62 bin Rus çalışanlarına maaş ödemeye devam edeceklerini belirtti. Kempczinski, Rusya genelindeki şubelerin bir daha açılıp açılmayacağını söylemenin zor olduğunu belirtti.

McDonald's uzun süredir Ukrayna'daki savaşa karşı sessiz kaldığı için eleştirilerin hedefi olmuştu. Ukrayna ve Rusya'daki McDonald's şubeleri, şirketin satışlarının yüzde 2'sini ve işletme kârlarının yüzde 3'ünü oluşturduğu biliniyor.

Moskova'daki unutulmaz fotoğraftan 32 yıl sonra bir devir kapandı: Soğuk Savaş'la geldi, 'sıcak savaşla' gidiyor - Resim : 1

Rusya genelindeki McDonald's şubelerinin ticari öneminin yanı sıra sembolik rolü de bulunuyordu. Soğuk Savaş boyunca ABD ve SSCB arasında yürütülen kültür savaşının önemli sembollerinden biri McDonald's olmuştu.

Şirket 1988'de Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nden ülkede faaliyet gösterme izni almış ve 31 Ocak 1990'da Moskova'da ilk şubesini açmıştı. İlk şubenin açılmasının ardından 5 binden fazla kişi McDonald's'tan alışveriş yapabilmek için sıraya girmişti.

Açılış günü 30 binden fazla kişiye hizmet veren şube bir dünya rekoru kırmış, birçok kişinin 6 saatten fazla sıra beklediği ifade edilmişti.

Etiketler
McDonald's Ukrayna Şili